ANAHITAS

Interjú Kunyi Farkas Klaudiával

Az Anahitas – a nők és kismamák gondozója Egyesület egy olyan közösség formálásának céljával indult, melyben naprakész információkkal látják el a hölgyeket, a leendő-, a várandós és a már megszült nőket, kismamákat, anyukákat, nagymamákat.Missziójuk szerint a nőnek minden életszakaszban szüksége van támaszra, odafigyelésre és törődésre, akár 0-100 éves korig, legyen szó nőgyógyászati kérdésekről, meddőségről, várandósságról, anyaságról vagy akár klimaxról.

Egyesületük igyekszik megoldást és választ adni minden felmerülő kérdésre ebben a széleskörű témakörben, melyekre tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosok, pszichológus és szülészeti-nőgyógyászati nővér, védőnő és szükség szerint más szakorvosok válaszolnak, akiknek belátásuk van a nőket érintő női nemi betegségek, a meddőség, valamint a várandósság, a szülés és az anyaság örömeibe és megpróbáltatásaiba.Ezzel egyidejűleg kiemelt hangsúlyt fektetnek a női test egészségének testi és lelki megőrzésére, az egészséges életmód kialakítására és az önbizalom növelésére is.

Kunyi Farkas Klaudia, az Egyesület alapítója és elnöke, Alizetics edző, női- és kismama torna szakoktató, szülészeti – nőgyógyászati nővér (bába). Gyermekkora óta szeret az embereken segíteni, ebből kifolyólag már egészen korán tudta, hogy egy nap az egészségügyben fogja megtalálni a helyét. Több éves kórházi tapasztalatot szerzett a szülészeti-nőgyógyászati osztályon, amely elég volt arra, hogy nagyon sok helyzetben érvényesíteni tudta tudását és emberközpontú énjét. Szereti a hivatását, szeret segíteni, szeret szépet és jót alkotni. Hisz abban, hogy kezdeményezésük, az Anahitas – nők és kismamák gondozója Egyesület tevékenységei értelmet nyernek.

  • Mióta működik az egyesületük, és mi adta az ötletet hogy elindítsa vállalkozását?

Akárhányszor az emberek megkérdezik, milyen ötlet alapján indítottuk útnak az Anahitast, mindig elmerengek egy kicsit. Eszembe jut a lassan öt évvel ezelőtti kezdet, amikor is rájöttem arra, hogy mi az, amire a közösségünknek nagy szüksége van. Munkával töltött éveim során belátásom nyílt számos területre, ami főleg a nőket érinti. Így vettem észre jó néhány hiányosságot, amelyek pótlásával úgy gondoltam segíteni tudom nőtársaimat. És milyen érdekes, ahogy az évek múlnak, mindig valamivel kiegészül a lista, és szélesebb körben tudjuk látni az akkori miérteket.

Egyesületünk munkássága 2016 nyarán kezdődött, amikor is első lépésként létrehoztuk az Anahitas Egyesület Facebook oldalát, majd azt követően a zárt csoportot. Mindezt azzal a céllal, hogy egy közösséget formáljunk, melyben naprakész információkkal látjuk el a nőket, a leendő-, a várandós és a már megszült kismamákat, segítséget és támaszt nyújtva ezzel minden hozzánk forduló, minket követő hölgynek. Ezzel szinte egyidejűleg elkezdődtek a női- és kismama torna órák, heti szinten többszöri alkalommal, így kiegészítve mozgalmunkat. Akkor még nem is gondoltuk, hogy az évek során rengeteg új, számos témakört felölelő és feldolgozó, közösségépítő program megszervezésében lesz részünk.

  • Munkatársai milyen területen segítik az egyesület munkáját?

A kezdetek óta idővel számos munkatárs csatlakozott hozzánk. Ma már több területre kiterjed munkásságunk, vagyis igényelhető szülész-nőgyógyász, szülésznő, védőnő, neonatológiás nővér, pszichológus, családterapeuta, fizikoterapeuta, babamasszőr, fogorvos konzultációja. A lista pedig folyamatosan bővül, mivel ez a terület rengeteg lehetőséget és tevékenységet nyújt.

  • Hogy érzi, mennyiben nehezebb a nők felkészülése a szülésre a mai információval teli világban, és mennyire nehéz elérni, megtartani a teljes szellemi és fizikai jelenlétet?

Eddigi tapasztalataim alapján, akik felismerik a lényeget, megfelelő szakmai segítséget kérnek, eljárnak pszichofizikai szülésfelkészítésre, és beiktatják mindennapjaikba a szakértők tanácsait, azoknak nem nehéz mindez. Persze, mindig kihangsúlyozom, hogy száz százalékban nem tudunk felkészülni, de minél jobban igyekszünk, és ezt megfelelő módon tesszük, annál könnyebben érjük el a végkifejletet.

  • A szülészeti-nőgyógyászati osztályon szerzett több éves kórházi tapasztalatát miként tudja hasznosítani az egyesületnél?

Őszinte leszek, nem volt könnyű az a pár év. Amikor lezáródott az az időszak, sokáig úgy véltem, hogy felesleges volt minden igyekezetem.

De az utóbbi évek során rájöttem arra, hogy nagyon fontos volt mindaz, amit ott tapasztaltam, hiszen azok nélkül nem tudnám a nőket, kismamákat megfelelően segíteni. Szinte mindenről hitelesen tudok beszélni, a nőket érintő műtétekről, a természetes szülésről, a császármetszésről, az az utáni időszakról, a felépülésről, a lehetséges komplikációkról... még az abortuszról is, mivel mindent első fronton, testközelből láttam. Ebből kifolyólag tudom őket megfelelő tanácsokkal is ellátni.

  • A pozitív gondolkodásmódot létfontosságúnak tartja a mai rohanó világban. Hogyan igyekszik motiválni az embereket?

Szinte minden órán, beszélgetés közben vagy üzenetváltás alatt elhangzik: "Csak pozitívan és minden rendben lesz." Tudjuk, hogy a gondolatoknak, a pszichénknek óriási hatalma van, nagyban befolyásolja életünket. Igyekszem mindenki figyelmét felhívni erre. Mindenhez próbálok pozitívan hozzáállni, megoldást és támaszt nyújtani másoknak. Elmondom a véleményem, ami általában mindig pozitív és optimista,  próbálok lehetőségeket feltárni. Sokat példálózom saját tapasztalataimmal, amit kendőzetlenül megosztok. És persze más szakember segítségét is szoktam ajánlani, ha úgy érzem, szükség van rá. Ezekből a helyzetekből, és persze a folyamatos személyiségfejlesztés során, én is rengeteget tanulok, amit ismét tudok kamatoztatni.

  • Missziójuk: a nő – „nő” a várandósság előtti és utáni időszakban egyaránt. Kifejtené ezt?

Sokan mondják, hogy feminista vagyok. Ez így is van. Én azt vallom, hogy a nő elsősorban mindig nő, és mindig annak is kell maradnia! Ez a hit, felfogás, vagy ki minek szeretné nevezni, az élet minden további szakaszára óriási kihatással van. Talán nincs mindenki teljesen tisztában ezzel az állítással, de hatalmas háttere van, amiről napokon keresztül lehetne beszélni. Szóval a nő elsősorban nő, és csak utána feleség, anya, háziasszony, szerető...stb.

  • Mesélne a kismamákat érintő tevékenységekről? Melyeket választják a leggyakrabban?

 

A kismamik ma már számos program közül választhatnak: pszichofizikai szülésfelkészítés, kismama iskola, étkezési tanácsadás, nőgyógyász és pszichológus konzultációja, babamasszázs tanfolyam, a későbbiekben baba mama torna, baba mama klubok, oktató és megelőző előadások különböző témákkal, ahol szintén hasznos információkhoz juthatnak.

Az Expó is a kismamák számára van évente megszervezve. Ezek közül nem emelnék ki külön semmit, minden szolgáltatásra van kereslet. A kismamák észrevehetően mind nagyobb szükségét látják az effajta támogatásoknak.

  • Mik a tapasztalataik, pácienseik mennyire könnyen tudnak átállni az egészséges életmódra és beilleszteni a helyes táplálkozást a mindennapjaikba?

Ez mind individuális, személyenként változó. Vannak, akik könnyedén átállnak az egészséges életmódra, bár tapasztalataim alapján számukra is nehezebb az első két-három hónap, amihez sok türelem, kitartás és akarat szükséges. Vannak, akik elkezdik, elérik ugyan a célt, de azon felül feladják a további igyekezetet. És vannak olyanok is, akik az első kisebb akadálynál megtorpannak, és sajnos idő előtt feladják, még mielőtt bármi változás elkezdődött volna. Én mindig azt szoktam mondani, hogy mindenki egy külön egyéniség, mindenkinek saját belátása szerint kell cselekednie, és csak azoknak a személyeknek lehet utat mutatni, akik elfogadják a segítséget, és mindent megtesznek saját maguk egészségéért. Mottó: "Ha te nem teszed meg magadért, más nem fogja megtenni helyetted, ebben az egyben biztos lehetsz!"

  • A koronavírus járvány nehezítette helyzetben is sikerült megszervezniük az Expot kismamák és babák részére. Kik voltak a kiállítók és milyen előadások voltak az eseményen?

Sikerült megszervezni a 3.Expót is, mindannak ellenére, hogy sokáig úgy volt, a helyzet végett le lesz mondva az esemény. Szerencsére találtunk megoldást arra, hogy a korlátozott létszám mellett, kissebb számú részvétellel, élőben, és online is, megtartsuk a rendezvényt. Az esemény a korábbiakhoz képest a jótékonysági jellege végett is eltért, ugyanis az összegyűlt adományokat Pál Gajódi Olivér gyógykezelésére fordítottuk. A látogatók ajándékot kaptak, a belépés díjmentesen zajlott. Összesen 690 online látogatóval, és 100 körüli vendéggel büszkélkedhet a 3.Expó, mely az Anahitas Egyesület székhelyén került megrendezésre. Négy előadás ment a kiállítás alatt, amit online közvetítettünk, nézők részvétele nélkül, a biztonsági előírásokat betartva. Az előadók: nőgyógyászaink, dr. Szabó Elvira és dr. Sandra Vidaković, védőnőnk Telek Teodóra, és pszichológusunk Papp Ágota személyében .Az eseményt 10 kiállító tette színessé, akik különböző babás-mamás termékeket állítottak ki, illetve szolgáltatásaikat prezentálták.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon