Türelem és bizalom

Az elmúlt hetekben a türelem és bizalom képességet folyamatosan gyakoroljuk.

A türelem az a sajátosság, képesség, készség, amelynek birtokában valaki kitartóan, nyugodtan, fegyelmezetten, türelmesen képes várni valakire vagy valamire, aki késik, késlekedik. Sokszor ez a késedelem tőlünk függetlenül történhet.

Ebben a rendkivüli állapotban a legnagyobb lelki nyugalomról és türelemről idős polgártársaink tesznek tanúbizonyságot, akik be vannak zárva otthonaikba és nem tudják élni a megszokott mindennapjaikat. Habár az intézkedések enyhítését ma már ők is érezhetik, de a mindennapok még nem zökkentek vissza a normális kerékvágásba.

A Vajdasági Magyar Szövetség egész Vajdaságra kiterjesztett hálózata a bizalmon és a türelmen alapszik. Ahol magyarok élnek, mindenhol megtalálhatók az aktivisták. Ezek az emberek szabadidejüket feláldozzák a közösségnek. Azoknak az embereknek, akik most nem tudnak bevásárolni, gyógyszerért menni és valójában nem tudnak kimozdulni, ők a rendelkezésükre állnak.

Elengedhetetlen a bizalom. Kis közösségekben, falvakban ismerik egymást az emberek, így ismerték az aktivista szüleit és nagyszüleit is, és tiszta szívvel örülnek, hogy az önkéntesek rájuk nyitják az ajtót.

Hiszen a bizalom valakinek az olyan személyre irányuló érzése, akinek becsületességéről, helytállásáról, jó képességeiről, szándékainak helyességéről, segítőkészségéről meg van győződve az ember, akiben bízik.

Ez a kulcsszó, akiben bízunk.

Arra az emberre bízzuk a bevásárlást, akiben feltétel nélkül megbízunk. Így az idősek listát készítenek a bizalmukba férkőzött önkéntesek számára, a kicsinyke pénzüket bízzák rájuk, vagy a nyugdíj felvételnél rájuk bízzák a személyigazolványukat, bankkártyájukat, sőt a PIN kódot is.

Aki a bajban segít, az kétszer segít.

Ez így van, mert az idősebbeknek sokszor nincs neki senkije, akik ezt megoldhatná helyeetük. Gyermekeik külföldön, unokáik sem tartózkodnak itthon. Számtalan szívszaggató történetet tudnák elmesélni, de mindnek egy lenne a vége: segíteni kell.

„Ha segítjük és támogatjuk egymást, akkor sikerrel vesszük az előttünk álló akadályokat is!”

Türelem és bizalom most együtt járnak, hiszen nap, mint nap tapasztalom ezt idősebb polgártársaim részéről. Nem állítom, hogy könnyű a feladat, azt sem mondom, hogy gyorsan vége lesz ennek a történetnek, de nem ez volt az első, és gondolom, nem is az utolsó megpróbáltatás, melyet a vajdasági magyar közösség megélt és túlélt.

A bizalom fontos egymás iránt és a felelősség is, a közösség iránt.

Tapasztalatom szerint a félinformációkat, a közösségi oldalon a csúsztatásokat és az ellenőrizetlen információkat már nem díjazzák. Hiteles információkra és információ átadókra van szükség.

Úgy gondolom, ha majd évek, sőt évtizedek múltán összegzik, vagy csak áttekintik a cselekedeteket, pontosan tudni fogják, hogy ki és mit tett annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen ez a küzdelem a rendkivüli állapotokban. Azt hiszem, a VMSZ aktivistáival együtt büszke lehet magára.

Látni, megtapasztalni a segítséget, annak belső érzéseit felemelő pillanat. Egy köszönet, sokatmondó pillantás a fizetsége az aktivistának.

Türelem és bizalom ez a kulcsa a vajdasági magyar közösség összefogásának.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon