Szokások változása

Az elmúlt fél évben gyökeresen megváltoztak egyes szokásaink. A koronavírus-járvány megváltoztatta szokásainkat. Tudatosan ügyelünk szokásaink egészségügyi vonzatára.

A folyamatosan bennünket érő médiakampány lassan, de biztosan változásokat idéz elő mindennapjainkban. Amire eddig nem nagyon figyeltünk, a részletekre, most fontos dolgokká váltak.

Azt is gondolhatjuk, hogy szokásaink kialakításában sok-sok munka és unalmas ismétlődés rejlik, de valójában ez nem így van. A szokások segítenek bennünket a jobb időbeosztás elérésében, valamint céljaink eléréséhez és biztonságos életünk kivitelezéséhez.

A szokások kialakulásában nagyfokú motiválás volt az alapvető igények kielégítése. Őseink nekivágtak a veszélynek, hogy élelmet  szerezzenek maguknak és hozzátartozóiknak. Dacolva a veszéllyel ami vadászás közben rájuk várt. A jutalom azonban legtöbbször nem maradt el.

Vagy a mostani világban a mobiltelefon használata. Nem tudni, hogy a készüléket pusztán unalom elkerülése miatt használjuk vagy valóban rendeltetésszerűen dolgozunk vele.

Az egészségügyi előírások alapján a megszokott mozdulataink megváltoznak. A köszönés hagyományos formája átalakult egyik napról a másikra. Az eddigi kézfogás helyett összezárt ököllel, érintéssel, vagy könyökkel üdvözöljük egymást. Sőt a napokban már lábfej érintéses üdvözlést is láttam. A még pár hónapja vicces mozdulatok a mindennapjaink részévé váltak.

Megváltoztak munkahelyi szokásaink is, az eddigi irodáinkban, ahol többen voltak, átrendeződtek. Távolságtartás és szellőztetés sűrűbben. Lassan a tervezőket  és az  építészeket elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a világjárvány miatt a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásoknak való megfelelést, ezeknek alárendelve hogyan tudnak jó közteret tervezni, miután a köztér találkozási pontként, az emberi kapcsolódás helyszíneként szolgál. Igaz, ezek még csak online térben történnek, de rövid időn belül ezek az ötletek megvalósulnak.

Nem lehet kihagyni a vásárlási szokásaink megváltozását, online vásárlás, bankkártyák használata és online- átutalások. Amíg többségünk a sorban állást választotta annak idején, ma már elenyésző az a százalék,  akik a kígyózó sorokat választják a bankok előtt, vagy a posta hivatalok előtt a befizetésre várva.

A városokban a korlátokat, kapaszkodókat is módjával használják a lakosok és a tömegközlekedésben is változások álltak be. Ami eddig sűrű látvány volt, utcán ettek, ma már szinte nem is lehet ilyet tapasztalni. Egészségügyi szempontból ez így van rendjén. Hozzáérhetünk szánkhoz és több, számunkra kedvezőtlen fejleményt is előidézhetünk.

Ugyanakkor meggondoljuk, hogy arcunkhoz érünk-e, vagy megdörgöljük a szemünket vagy egyéb  tevékenységet végzünk-e arcunkon, mert biztonsági kockázatot jelenthet. Fertőtlenített kézzel, már szabadon törődhetünk arcunkkal.

Érdemes átgondolni és betartani az előírt biztonsági és egészségügyi előírásokat, magunk és közösségünk érdekében. Ez az igazi felelősségvállalás!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon