Sarki kisbolt vs. netes jólmegmondtam

Az internet korában ma már nem a sarki kisbolt előtt gyűlnek össze az emberek, hogy elítéljék, ne adj Isten, lek*rvázzák azt a személyt, aki a héten már másodszor elment a nagyvárosba "stiklában", hanem leülnek a számítógépek elé, de akár a vacsora főzése közben is nyomkodják az okostelefonjukat, és kiadják magukból a gőzt. Persze elmaradnak az emberek egyetértő bólogatásai, nem látszódnak a kitágult pupillák, sem a bosszantó fejrázások, ehelyett viszont repkednek az elismerő lájkok és a szívecskék. De tulajdonképpen ugyanaz megy végbe ilyenkor is, mint évtizedekkel ezelőtt, a kisbolt előtt.

Az ember társas lény, így talán a pletykálkodást se ítéljük el elsőre, hiszen a kisbolt előtti traccsparti is nagy szerepet játszott a közösségépítésben.

Azonban a különbség az, hogy a netes bejegyzések, kommentálások, a "jól megmondtam" beírások, nem hoznak létre valós, fizikai értelemben egy légkörben tartózkodó csoportot.

Azt nem mondom, hogy nem erősödik az egy véleményen lévő kommentálók esetében az összetartozás élménye, de az nem erősíti úgy a csoportkohéziót, mint régen a kisbolt előtti köpködés.

Mert azért gondoljunk csak bele, hogy a bolt előtt találkozó asszonyok és férfiak közötti kapcsolatok, a pletyka lévén, valóban erősödtek, tehát ezek a találkozások valós funkcióval bírtak.

A virtuális világban azonban nem, vagy csak nagyon ritkán alakulnak ki igazi, valós barátságok.

A közösségi háló ma már átesett a ló tulsó oldalára. Sok esetben a hamis kép kialakításának melegágya lett. Sőt az ott pletykálkodók legtöbbje feltűrt ingujjal tunkolja a lerágott kenyerének végét más életének a szaftjába, és közben elégedetten bólogat, hogy igen, ez ízlik, és még marad is másnak.

A megtámadott alany pedig megszégyenülten olvashatja a róla alkotott népítéletet – mintha újra a középkorban élnénk, és hallgatnánk a halálraítélt hosszú bűnlajstromát.

Ez van.

A fogyasztói társadalom, az internet felhasználó igényli a bukást, pusztán annak élvezete miatt.

Hiú remény, mert az emberek a cybertérben sem jobbak, mint az életben: irigyek, rosszindulatúak, sőt, gonoszak. Nincs erkölcsi tanulság, nincs tanulságlevonás.

Egy dolgot azonban ne felejtsünk el:

amikor egy hozzászólásban jól megmondjuk a véleményünket, azzal semmi mást nem teszünk, mint tehetetlenségünkben frusztrált lelkünkön könnyítünk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon