,,Megragadunk minden pályázati lehetőséget”

Detki Ferenc-Kapcsolható eszközök, földvásárlás, traktor–Torda

Detki Ferenc tordai családi gazdasága példaértékű a térségben. Elmondása szerint, a Prosperitati Alapítvány pályázatai egyedülálló lehetőséget biztosítottak számukra a fejlesztéshez, bővítéshez.

  • Mennyiben, illetve milyen módon segítette a megvásárolt földterület, illetve a megpályázott több eszköz, gép a munkát a családi gazdaságban?

A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően eddig négy körben pályáztam.

Első körben egy váltvaforgató ekét sikerült vásárolnom. Nagyon elégedett vagyok a működésével, mivel a szármaradványokat vissza tudjuk juttatni a földbe és ezáltal a szerves anyagok újra tudnak hasznosulni. Továbbá az eszköz segítségével elérhető, hogyha csak néhány százalékban is, de növekedjen a terméshozam.

A második körben földvásárlásra pályáztunk, ezzel nagymértékben tudtuk bővíteni a gazdaságunkat. Rendkívül örültünk, ugyanis köztudott, évről-évre jellemző a tendencia, hogy az adott területű földről mindig kevesebb és kevesebb jövedelmet tud termelni az ember. Tehát rá vagyunk kényszerülve a bővítésre, a gazdaság fejlesztésére, hogyha itthon szeretnénk érvényesülni. Márpedig így van, fontos célnak tartjuk a szülőföldön való boldogulást és a Prosperitatinak hála, a további generációkat is bevonva minderre lehetőséget kapunk, a különböző fejlesztések által.

A harmadik körben egy teleszkópos emelőkart pályáztam és nyertem. Ez is nagyon sokat segít, mivel a fizikai munkát, a zsákolást tudtuk kiváltani ezzel. Magyarán, gépi munkával tudjuk le és föl pakolni a műtrágyát. Végül a negyedik körben egy nagy traktort pályáztunk és nyertünk.

  • Ekkora gazdaságban elkél a segítség…

Valóban, hiszen 100 hektáron gazdálkodunk (búzát, kukoricát, napraforgót termesztünk) és napjainkban bizony komoly munkaerő- hiánnyal kell számolni.

  • Van kilátás utánpótlásra a családon belül, a következő generáció tagjai között?

Hála Istennek, van a családban, aki máris jelentős mértékben besegít. Az idősebb fiam aktívan részt vesz a gazdaság körüli munkákban.

  • Milyen egyéb terveik vannak?

Annak ellenére, hogy igyekszünk a kapcsolható eszközök felújítására, a géppark bővítése mindig aktuális. A Prosperitati Alapítványnak és az Anyaországnak köszönhető páratlan lehetőségeket a továbbiakban is szeretnénk megragadni. Pályázunk folyamatosan- hallottuk a tordai gazdától, Detki Ferenctől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon