A kultúrát nem lehet örökölni

A hagyományt megélni ünnep

Tükörfényes, koromfekete padló, mélyről sugárzóan visszaveri a reflektorok poros szagú tükörfényét.

Már csak rövid ideig, hamarosan megtörik a csend, a nyugalom és a meghittség. Zsűritársaimmal – Juhász Gyulával és Rind Melittával – elfoglaljuk helyünket és tekintetünk a magas színpadra fókuszál.

Ünnep ez a mai, hiszen hagyományainkat ünnepeljük és éljük meg újra.

Újra egy szép érzés, egy régi kép, egy halovány emlék, egy régi íz, amelyel ma is élni akarunk.  Az ünnep kezdetét betöltő gyermekzsivaly meggyőz arról, hogy van még kiért maradni, tovább alkotni és magyarnak lenni.

A zentai Művelődési Ház kiállítótermében a Hagyományaink Ünnepe gálaműsorát megelőzte a hagyományos szilvás ételekből nyílt kiállítás. A csoportok tagjai finomabbnál finomabb szilvás ételekkel készültek a látogatók és a zsűri számára, melynek tagjai ft. Paskó Csaba plébános, karmester és szakács, valamint Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató és  muzeológus. A zentai Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ és a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar amatőr regionális rendezvénye kiváló alkalom a közép-bácskai magyar népművészet ápolóinak a fejlődéshez és gyakorlatszerzéshez.   

A fellépők lámpalázát oldja az adai Bognár Odett  színpadi  produkciójával, az est első, színes fénypontja a jellegzetes bácskai dallamtípusaink tamburán való megszólaltatásával.

 A fellépő csoportok különféle felállításokban jelennek meg a színpadon, annak terét kihasználva és kevésbé kihasználva. Az igazi bácskai hangzásvilág bejárja a művelődési ház minden zegzugát. A látvány sem marad el, hiszen a Kárpát-medence minden területére elkalauzolnak bennünket a táncok, viseletek és dallamok az öreg Alföldi rónaságtól egészen a Dunántúli dimbes-dombos területig.

Az idő repül, de nem hasztalan. Zsűritársaimmal gazdag elmények kíséretében, széles mosollyal ülünk le beszélgetni a csoportvezetőkkel a rendezvényt követően.

Széles érzelmek skáláján tett benyomásokról és ötletekről tanuskodik az az egy óra, amit a felkészítőkkel és csoportvezetőkkel eltöltünk, hiszen  a rendezvénynek ez a fő célja.  Ez az este is, mint ahogyan sok más hasonló jellegű vajdasági magyar rendezvény is, ugyanazt bizonyítja:

a  magyar kultúra csak akkor fog tovább élni, ha újra megtaláljuk közös értékeinket.  Kultúrát nem lehet örökölni.

Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon