Európa Kollégium, a második otthon

Fotó: Dávid Csilla

Megtartották az Európa Kollégium tanévzáró ünnepségét.

2015-ben nyitotta meg a kollégium a kapuit az Újvidéken tanuló egyetemisták előtt, s mára 380 magyar egyetemistának nyújt második otthont. Mindez nem csak arról beszél, hogy a kollégiumban jó lakni, hanem arról is, hogy a vajdasági magyar fiataloknak csábító az itthon tanulás.

Mikor a diák tökéletesen egybeforr a közösséggel, amelynek tagja, közösen tanulnak és élnek, tapasztalatai sokkal jelentőségteljesebbek lesznek, mintha egyetemista évei alatt albérletben lakna: a barátságok szorosabbak, mások megértése sokkal intenzívebb és az apró összeveszések kevésbé gyakoriak.

A különböző környezetből, településről érkező egyetemisták közös élete és tanulmányai felbecsülhetetlen értékű lehetőséget teremtenek a fejlődésre: nem csak diákként, hanem emberként egyaránt.

Az ünnepség ideje alatt fürkésztem a bentlakó diákok mozdulatait, láttam a boldogság, a büszkeség jeleit kiülni arcukra. Izzadt tenyerükkel nem hagyták abba a tapsolást, amikor csoporttársaik átvették a szekció helyezetteknek járó okleveleket és ajándékokat. Élveztem a kuncogásukat, az édes suttogásukat egymás között. Visszafojtott lélegzettel nézték az elmúlt kollégiumi évet összefoglaló videót. Habzsolták a pillanatot, fürödtek az élményekben. Hangosan felnevettek.

Peckesen ültek, szorosan összeszorított bokákkal, szép ruhában. A lányok haja kontyba tűzve vagy frissen mosva, mely lágyan hullott a vállukra. Megborotválkozott fiúk, feszülős nadrágban. A műsor végén pedig az elmaradhatatlan néptánc. A rabulejtő. És a taps. A vastaps. A soha véget nem érős.

Egy kollégiumban sohasem tudhatod, hogy mire számíts, hiszen rengeteg ember vesz körül és mindenki más. Ha hulláfáradtan beledőlsz az ágyba, néha még találgatni sincs időd, hogy nyugodt este vár-e rád vagy őrült bulira értél haza. Minden nap tele van meglepetésekkel. De a kollégiumi élet minden napját ugyanúgy élvezed.

Ha kollégiumban laksz, többé már nem leszel magányos. Ők lesznek a második családod.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon