2016 – a magyar Sport éve

szöcse

A magyarországi sportélet tavalyi sikerkovácsai  január 12-én kapják meg méltó kitüntetésüket a Nemzeti Színházban megtartandó

Az év sportolója 2016 gálán elnevezésű, ahol kilenc kategóriában szavazhatnak a sportújságírók.

Az átlagembertől abban különbözöm, hogy nem csak űzöm a sportot, esetemben a labdarúgást, hanem más sportesemények közül, amire csak lehetőségem van, azt igyekszem megnézni közvetítésben, vagy élőben megtekinteni.

A 2016-os év pedig a kedvünkben járt, a sportszerető ínyencek is elégedetten csettinthettek az év végén, különösen azok is, akiknek szívügye a magyar sport.  Előzetesen a legnagyobb érdeklődéssel kísért sporteseménynek az olimpiát és a labdarúgó Európa Bajnokságot tekintették, amit aztán a sikeres szereplés méltán igazolt is. A riói olimpián nyolc arany-, három ezüst-, és négy bronzéremmel Magyarország a 12. helyen zárt, de az úszó Hosszú Katinka és a kajakozó Kozák Danuta 3-3 egyéni aranyérme külön világklasszis teljesítmény.

Ahogy arról már korábban is írtam, örök élmény marad a magyar csapat szereplése a labdarúgó Európa Bajnokságon. Még mindig kellemes érzés rágondolni.  Az év elején a női vízilabda-válogatott Európa-bajnok lett Belgrádban, Liu Shaolin Sándor a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás történetének első vb-aranyát nyerve győzött 500 méteren Szöulban, de folyamatosan jó teljesítményt nyújtott Márton Anita is, aki másodikként végzett a portlandi  fedett pályás atlétikai világbajnokságon, majd ezüstöt nyert az amszterdami EB-n, az olimpián pedig harmadik lett. Itt csak néhány sikert soroltam fel a teljesség igénye nélkül, ez nem jelenti azt, hogy a többi eredmény kevésbé lenne fontos vagy kiemelendő, azonban szerencsére végeláthatatlanul lehetne sorolni őket. És ez a tény a magyar sport erejét és évtizedes hagyományainak megőrzését jelenti.

A 2017-es évben nem lesz sem olimpia, sem labdarúgó Európa- vagy világbajnokság, mégsem maradunk izgalmas sportesemények nélkül.

Ha a magyar érdekeltségű versenyeket nézzük, januárban jön a férfikézilabda-világbajnokság, valamint a női és férfi kosárlabdázók is részt vesznek az Európa-bajnokságon.

Aki pedig más sportágakat szeret, azok számára kecsegtető ajánlat a július második felében Budapesten és Balatonfüreden sorra kerülő vizes világbajnokság, ami az egyik legjelentősebb sportesemény Magyarországon az idén.

A nyár végén a fővárosban esedékes cselgáncs-világbajnokságról is elmondható, hogy óriási rendezvény lesz.

A magyar sport jövője kapcsán visszatérnék egy közelmúltban készített interjúra, melyet Szabó Tündével, a magyarországi sportállamtitkárral készítettek, kihangsúlyozta, hogy a 2017. január 1-én hatályba lévő új sporttörvénynek köszönhetően

új korszak kezdődik meg a magyar sportirányítás és sportvezetés életében.

Ezt a magyar sport átalakítását előíró módosítást tavaly novemberben fogadta el a parlament. Szabó Tünde véleménye szerint a sportágazat még sohasem részesült ilyen kiemelt támogatásban, a szakmának is tudnia kell élnie ezzel a lehetőséggel.

Úgy gondolom, a sportszerető emberek találnak kedvükre valót, ha idén is a Sport 1, Sport 2, Digi Sport és hasonló tematikájú csatornákon böngésznek, és annyival tudnak hozzájárulni a magyar sport sikereihez, hogy szurkolnak. Magyar szívvel a magyar sport sikereiért.

Azután ha az egy nemzethez tartozás és a közös sikerekért történő küzdés és szurkolás eszméjét sikerül mindenkinek elsajátítania és magáénak éreznie, akkor a sporttól elvonatkoztatva talán minél többen át tudják ezt emelni a közéletbe, a mindennapjainkba.

Közösen, egy közösségként, összefogva, egy célért. A megmaradásunkért.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon