Virtuózok

A tehetség, ha jól bánnak vele, akkor felszínre kerül.  A tehetségkutatás és annak televíziós vagy rádiós bemutatásának nagy hagyománya van a magyar televíziózásban és rádiózásban.  A hetvenes években családi program volt a Táncdalfesztivál műsora, sőt nem csak a család, hanem a szomszédok és a barátok is összeültek és együtt szurkoltak, ki ennek, ki annak. Ezek az élmények megmaradtak bennem és ma már a múlt széppé és tartalmas szórakozássá alakította. Olyan történetté, melyek legtöbbször úgy kezdődnek, hogy  „ Bezzeg az én időmben…..”.

Valójában azonban a hatvanas években kezdődött meg a tehetségkutatás, párosítva a média megjelenésével, ami gyorsan igen népszerű lett. A tehetségkutató műsorok lehetőséget adtak, hogy az ismeretlenségből szinte pillanatok alatt ismert, közismert szereplővé váljon a győztes vagy a résztvevő. Ma már show-műsor keretén belül működik, látványtechnikát, vizuális effekteket, sőt újszerű technikai megoldásokat is itt próbálnak ki először.

A hatvanas években kezdődött a Ki mit tud?, tehetségkutatóval ahol Kern Adrás volt a győztes, ez a távoli 1962-ben történt és azóta is töretlen a tehetségkutató műsorok népszerűsége.  A Ki mit tud? után következtek 1966-tól a Táncdalfesztiválok.  Kovács Kati, Zalatnay Sarolta majd a 80-as években Zámbó Jimmy, Szulák Andrea és a többi ma is népszerű előadó, együttes.

A kerekedelmi televíziózás beindulásával megkezdték a különböző tehetségkutató műsorok sugárzását, kisebb nagyobb sikerrel. A Megasztár, a Csillag születik, az X-Faktor és többi műsor. Ontották a programjaikat, és lassan elveszítették azt a helyet, mely a 60-as években megillette őket, hiszen szinte minden nap, minden órában valamelyik csatornán tehetségkutató műsor volt, van.

Ebből emelkedik ki a Virtuózok, komolyzenei tehetségkutató műsor. Valódi népszerűségre tett szert a műsor.  Az indulás óta 2014-től, hatalmas utat tett meg. A hat évvel ezelőtt elindított Virtuózok egy klasszikus zenei tehetségkutató műsor, amely átírta a szokásainkat, alig néhány hét alatt a köztelevízió legjobb műsorává vált. A Virtuózok  egyedülálló, a klasszikus fiatal tehetségek felfedezésére összpontosít, majd a felfedezett tehetségek számára olyan fejlődési és előrelépési lehetőségeket biztosít, amely egyébként keveseknek adatik meg és ezzel segíti a tehetségeket, írányt mutat fejlődésüknek.

A klasszikus zene megitélése a hétköznapokban nem volt népszerű, de a műsor felfutásával ez a zene is bekerült a mindennapjainkba. Szurkolunk, izgulunk az előadókért. Számomra a 70-es évek érzései jönnek elő, hívja elő bennem a műsor.

Ami különösen érdekes, hogy az idei Virtuózok vetélkedő, tehetségkutató műsor átlépi a határokat és a Visegrádi négyek, a V4-ek felé nyit, és Szerbia felé is.  Kiváló lehetőség, hogy az itt élő tehetségeket is bemutassuk. Sok-sok vajdasági gyarapítja a magyar könnyűzene palettáját, gondolom Rúzsa Magdit nem kell bemutatnom, Fehér Nóra a Kormorán együttes énekese, de hogy a komolyzenei tehetségeket se felejtsük el, Lajkó Félix és Balázs-Piri Soma neve is ismerősen cseng. Természetesen a teljesség igénye nélkül soroltam a neveket, hiszen számtalan név szerepelhetne még.

Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban is tudunk olyan tehetségeket felmutatni, mely az egyetemes magyar kultúra részévé válhat, mert van ebben a közösségben erő, tartás és tehetség.  

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon