Téli szünet és egyebek

Vére itt van és alig vártuk, hogy megtörténjen velünk. Itt a téli szünet!

Több hétre való pihenés, kötelező feladatok nélküli napok és ráérős tempó. Ez mind jó volna, ha valóban így lenne. De a tapasztalatom mutatja, hogy ez sajnos nem így van a valóságban.

Az nagyon igaz, hogy várjuk a szünetet, arra fokuszálunk, hogy ne kelljen reggel kelleni, lazábban indulhat a nap, nincsenek úgymond hivatali kötelezettségek. Érdemes azonban átgondolni az ünnepeket, az ünnepi tevékenységeinket és megtervezni  őket. Nem arra gondolok, hogy percnyi pontosságra letervezni a napjainkat, mert az elrontaná a téli szünet hangulatát, hanem csak a főbb mozzanatokat. Az ilyen tervezés segít, hogy a gyermekek a családban, ha kicsi és ha nagy is, lássák, hogy számítunk rájuk.

A karácsonyi ünnepek elmúltával, újabb hajtás indul, készülünk az új évre, azaz az új év várásra.  Ha kisebb gyerek van a családban, akkor azért érdekes a történet, ha pedig nagyobb akkor pedig azért érdekes a történet. Mindenféleképen a bizalom a legfontosabb ebben az esetben.

Gyermekünk saját társaságában szeretné búcsúztatni vagy bevárni az új évet, elengedhetetlen, hogy átbeszéljük a szervezéseket, mit és hogyan szerveznek meg. Adjunk teret arra, hogy elmondja a véleményét, de ne feledjük, hogy nekik is meg kell tapasztalni a „házi bulik” sajátosságait.  

Ha otthon együtt szilveszterezik a család, érdemes közösen áttervezni a menüt, hogy mindenki megtalálja a kellő finomságokat és nem mellékes az sem, hogy a közös elkészítés a család összetartozását is erősíti és lehetőséget ad az idősebbeknek, hogy átadják tapasztalataikat, hiszen az új év várásnak is nagyon sok hagyománya van vidékünkön. Az ó évet jó kedvvel kell búcsúztatni és vidám hangulatban köszönteni az újat, édeset kell enni, hogy édes legyen az elkövetkező év, malacot fogyasszunk, mert a malac kitúrja a szerencsénket. Új év napján lencse kerüljön az asztalra, mert akkor sok pénzünk lesz.

Az ünnepi hangulatok után következnek a „szürke hétköznapok”.

Erre érdemes odafigyelni, folyamatosan vannak táborok, foglalkozások és műhelymunkák ahol gyermekeink és az őket kísérők is jól szórakozhatnak. A téli szünetben intézményeink, civil szervezeteink és az oktatási intézmények is szerveznek egy vagy több napos táborokat. A gyermek érdeklődési körének megfelelő foglalkozásokat érdemes meglátogatni. Fejlesztjük vele a gyermekünket de ugyanakkor lehetőséget adunk magunknak is, hogy együtt töltsük az időt. Nemezelés, fonás, mozgásos játékok, táncházak és megannyi foglalkozás várja az érdeklődőket.

Ne feledjük az együtt töltött idő, többet ér minden ajándéknál, mert azok örök emlékekké válnak számunkra is és gyermekeink számára is.

És ha vége a téli szünetnek, akkor jöhetnek a dolgos hétköznapok és ezekből merítünk erőt, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon