Télen is táborok

Újságírói fordulattal élhetnék, hogy tombol a téli szünet. Túl vagyunk a karácsonyon, az újéven és most van itt az ideje a táboroknak.

A sokszor és még annál is többször elsiratott magyar közösségünk, erőt, energiát és időt nem kímélve, szervezi a különböző téli táborokat. Számomra ez azt jelenti, hogy ez a közösség jó kondícióban van, igenis küzd és élni akar.

Az adventben rengeteg program várta a gyermekeket és idősebbeket is, mézeskalács-készítés, gyertyaöntés, karácsonyi díszek készítése és megannyi izgalmas program.

Tisztában kell lenni azonban, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy telelésre küldje gyermekét, vagy ő is több napos síelésen vegyen részt. Ezért érdemes körülnézni és téli táborba küldeni a gyereket idehaza, természetesen érdeklődésének megfelelően.

Ilyen tábor a VM4K-ban megszervezésre kerülő táborok. A középkori lovagok szerelmeseinek az apródtábor nyújt tanulási és kikapcsolódási lehetőséget, a 3D rejtelmeit is megismerhetik a tábor jelentkezői, valamint az animációs tábor izgalmas időtöltést jelent a fiataloknak is. s mindezt teljesen ingyenesen biztosítja a Vajdasági Magyar Képző- és Kulturális Központ.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium is várja a táborozni vágyókat. A képzőművészet iránt érdeklődők megismerhetik a festészet mellett a grafika, a szobrászat és a fotózás rejtelmeit is. A természettudományi tábor résztvevői adott téma köré épülő játékos, ismeretterjesztő. tudományos foglalkozásokon vehetnek részt, amelyek során megismerkedhetnek a kémiai világunkat formáló tudománnyal, a programozás alapjaival, a matematika játékos oldalával, a biológia világával és a fizika rejtelmeivel is.

A Vajdasági Magyar Újságírók által szervezett újságírói tanfolyamra is érdemes odafigyelni, mert szakemberektől, az újságírást értő emberektől tanulhatnak az érdeklődők.

Nem csak a gyerekeknek és a fiataloknak szerveznek téli táborokat, hanem a pedagógusoknak is. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar három helyszínen is jelen lesz a programjaival: Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán. A téma igen érdekes, mert azokkal a problémákkal és történésekkel foglalkozik, melyek jelenleg is foglalkoztatják a pedagógustársadalmat. A robotok az oktatásban kiváló lehetőség a tanulók kreativitásának fokozására, mozgásos játékok fejlesztésére, melyekre nagy szükség van, hiszen a tanulók az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbet mozognak. Fontos az interaktív táblák használata is, ahogy a matematikai kompetenciák fejlesztése is.

Mindegyik tábor túl a szakmaiságon, közösségteremtő, építő program.

Sokszor nehézkesen indulunk el mi is és gyermekeink is ezekre a rendezvényekre, olykor nyűgnek érezzük, de mindig feltöltődve, új ismeretségek és ismeretek szerzésével térünk vissza.

Újra meg kell tanulnunk egymásnak örülni, meghallgatni másokat és türelmesen végiggondolni tevékenységeinket.

Adjunk esélyt magunknak!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon