Tánctörténet

Ahogyan mindennek meg van a maga története, így a mozgáskultúrának a táncnak is sajátos fejlődési szakaszai alakultak ki és meghatározták a mai tánc kialakulását. A tánc is folyamatosan fejlődött, a különböző korok rányomták bélyegeiket, majd azzal a nyomattal együtt fejlődött tovább, belsőleg átstrukturálva a mozgási tereket.

Kiemelkedő produkciónak lehettünk szemtanúi, amikor a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének Tánc-Történet című előadását csodálhattuk meg Zentán, a Művelődési ház színpadán.

Összesen négy koreográfus dolgozott a táncosokkal: Rémi Tünde és Appelshoffer János, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusai, Nagypál Anett és Kádár Ignác pedig a Veszprém-Bakony Táncegyüttes művészeti vezetői.

Aki szereti és műveli is a néptáncot ez alkalommal nyerhetett betekintést a művészetek segítségével, valamint a mozgáskultúra és a különböző korok hatásainak köszönve kialakult mai néptáncba.

A több mint egy órás előadás, látványos, energikus és erőt sugárzó produkcióban láthattuk a reneszánsz hatását, melyek körtáncokat örökítettek ránk, majd annak felbomlása után az egyéni, szóló táncok kerültek előtérbe. A harcművészet is hangsúlyosan hagyott nyomot néptáncunkon, fegyvertáncok, vívómozdulatok gazdagították az előadást.

Közben a háttérben kivetítőn képzőművészeti alkotások és építészeti remekművek jelentek meg, fokozva az élményt. A táncosok teljes odaadással táncolták a Kárpát-medence különböző régióinak táncát. Megjelentek a somogyi, rábaközi és a dél-alföldi táncok, ugrósok.  A XIV. századi forgós, forgatós táncok melyek Erdélyből származnak.

Dicséret a táncosoknak, magas színvonalon mutatták be a tánc történelmét. Ők név szerint Bognár Ádám, Lukács Petra, Gazsó Tibor, ,Lukács Sára, Nagy Dorottya, Patyerek Csaba, Patyerek-Fodor Nóra, Patyerek Réka, Savelin Roland, Szakács Tamás és Varga Viola.

A zenei összeállításról, illetve az előadás alatti muzsikálásról a Fokos zenekar gondoskodott, melynek tagjai Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Szabó András és Szerda Balázs.

Állva tapsoltunk a táncosoknak, a zenészeknek az egész színházi produkciónak. Köszönjük!

Várjuk az újabb produkciót.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon