Összetartozásban az erő, a fiatalságnál a jövő

Az elmúlt hétvégén zajlott le a Rákóczi Szövetség Középiskolás Vezetői Fóruma Budapesten, mely a 2020-as rákóczis programok kezdő akkordjának felelt meg. A háromnapos rendezvényen 300 szervezetből szinte rekordszámú érdeklődő, 420 diák és 130 tanár vett részt, akik a Kárpát-medence különböző pontjairól, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból utaztak el a magyar fővárosba.

A találkozó péntek délután vette kezdetét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amit a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor nyitott meg. A résztvevőket emellett még köszöntötte Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. A beszédeket követően, a Hazajáró című turisztikai magazinműsor közönségtalálkozója került bemutatásra. A nap hátralévő részében pedig közösségépítő és élménypedagógiai foglalkozások keretében ismerkedhettek egymással a résztvevők.

A Vezetői Fórum második napja ismételten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult, ahol Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima-díjas kommunikációs szakértő ismeretterjesztő előadásával, melyet a Középsuli című tinisorozat Bendéjével együtt mutatott be. A folytatásban a Rákóczi Szövetség munkatársai számoltak be a 2020-as évben megvalósítani kívánt, közel 80 programról, mint a Délvidéki-, a Felvidéki- és Partiumi séták vagy a nyári táborok, mint az Anyanyelvi-, az Össz. tanári, az Össz. középiskolás, az Egyetemi-, vagy épp az új Vitorlástábor a Balatonnál. A hallgatóság, a Szervezet egyéb tevékenységeiről, valamint az új pályázati lehetőségekről is többet megtudhatott. A tájékoztató végeztével, formációs képet alkottak a résztvevők a Parlament előtti Kossuth téren, melynek elkészültével meglátogatták az Országházat. A csapatot dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke fogadta. Az este folyamán dr. Takaró Mihály, József Attila-díjas irodalomtörténész előadását hallgathatták meg a pedagógusok, Trianon az irodalomban címmel, a diákok pedig a Duna Táncegyüttes produkcióját élvezhették.

A Fórum harmadik napja a hétvége lezárásáról és a búcsúzásról szólt. A reggeli elfogyasztását követően kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol kiemelkedő személyeket szólaltattak meg, egy-egy kérdés kapcsán. A beszélgetés moderátora Horváth Ágnes volt.
Beszélgetőtársai nem mások voltak, mint Hegyiné Gödri Anikó, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, aki túl a 100. életévén is, fiatalos lendülettel és frissességgel mesélt, és osztotta meg életének pillanatait és gondolatait. A kérdezettek között szerepelt még Bese Gergő atya, az úgynevezett "reverendás blogger", a "papkaland" létrehozója, valamint Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, aki szintén megosztotta a hallgatósággal saját meglátásait a mai fiatalok, és egészében a fiatalság jelenlegi helyzetéről. A rendezvény zárásaként dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke köszönt el a résztvevőktől.

A Rákóczi Szövetség az egyre inkább bővülő programkínálatával és kitartó munkájával a nemzetépítés zászlóshajójává lépett elő. Kezdve az óvodás korcsoporttól, az iskoláskorúakon át, egészen az egyetemi hallgatókig, sőt a felnőttekig. Igyekszik minden korosztályt megszólítani, támogatni és olyan maradandó élményekben részesíteni az érintetteket, ahol találkozhatnak és ismerkedhetnek, ahol a maga valójában élhetik s érezhetik meg azt az érzést és erőt, hogy mit jelent egy néphez, nemzethez tartozni. Igazán MAGYARNAK lenni!

„A magyarság nem a test, nem a vér, hanem a lélek kérdése.” (Györffy István)

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon