Olvassunk minél többet!

Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincset, magabiztosabb társalkodóvá tesz és még számos haszna van, nem beszélve arról, hogy anyanyelven az olvasás szabatosabbá, kifejezőbbé és színesebbé is teszi a mindennapjainkat. Az olvasás mentálisan stimulál, javítja a közérzetet.

Az olvasás lassítja (vagy esetleg meg is akadályozhatja) az Alzheimer-kór és a demencia lefolyását, mivel aktivizálja az agyi területeket, így tartva mozgásban. Ilyen módszer az olvasáson kívül a sakkozás, keresztrejtvények és a társasjátékozás is. A nap folyamán felgyűlt problémák nehezen hagynak kikapcsolódni, pedig muszáj vele megküzdened, különben a stressz meg is betegíthet. Jó módszer a sport, illetve az olvasás is.  A sztori a jelenben tart és segít a problémádtól független cselekményre fókuszálni. Ezáltal pihen az agyad. Lazít. Ráadásul megnyugtat, csökkenti a vérnyomásod és a légzésszámot. Minden dolog, amiről olvasol, csupa új információval tölti meg a mentális kincsesládádat, amelyeket bármikor felhasználhatsz az életed bármely területén. Ráadásul a tudásodat senki nem veheti el tőled, az a tiéd és folyamatosan bővítheted.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft.  a napokban, a nemzeti összetartozás éve jegyében a Magyar Kormány támogatásával megjelentetett Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszámát ingyenesen juttatta el az oktatási intézményekhez, az olvasókhoz a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programja keretén belül a 2020/21-es tanévben kezdő elsős tanulók már megkapták a Mézeskalács folyóiratot, összesen több mint 1300 elsős. A lapkiadónak köszönve eljutott mindegyik gyermekhez a Mézeskalács, több mint 2500 kisdiák számára okoz örömet, a Jó Pajtás az általános iskolák negyedikes és felsős tanulói számára ad lehetőséget a kikapcsolódásra, több mint 7500 magyar ajkú diák részesül a kiadványokból. A középiskolások a Magyar Szó Lapkiadó Kft. jóvoltából pedig a Képes Ifjúság lapot forgathatják a kezükben.  A Jó Pajtás és a Képes Ifjúság tematikus számmal lepi meg az olvasókat, a Trianon témával foglalkozó újságok forrásanyagot adnak, tanulóknak, szülőknek és a pedagógusoknak is. A középiskolákba több mint 5500 lap jut el.

Gyermekkorom szép emlékei jutnak eszembe, a tanító néni, amikor behozta az osztályba a Mézeskalácsot, szinte egész nap azt bújtam, bújtuk és kerestük benne a rajzainkat. A Jó Pajtás Bizalmas sorait szinte faltuk, és a képregények folytatásait már előre megbeszéltük. Pedagógusaink sokrétűen felhasználták az újságokat, magyar órán, természet és társadalom órán, történelem és osztályfőnöki órán is. Neveljük tanulóinkat rendszeres olvasóvá, a mai világban erre nagy szükség van. Rendeljük meg és éljünk a lehetőséggel, mert ezzel a közösséget, kultúránkat gyarapítsuk. 

Érdekeségképpen nagy költőink életük során leírt szavak szerint Arany János vezet, 287 425 szó, Petőfi Sándor rövid élete alatt 154 721 szót, Babits Mihály pedig 398 003 szót írt le.

Lehet, hogy nagyképűnek hangzik, de adjuk meg a mostani generációnak is, hogy legyenek Petőfik, Aranyok és a magyar irodalom megannyi írójának, költőjének utódai.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon