Mese, mese, meskete

A népmese és a közösségünk ünnepe zajlott Zentán, a XXV. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen.

A mese, mely megérinti a gyermeki lelket és a bennünk szunnyadó gyermeket. Több mint, nyolcvan résztvevővel zajlott a megmérettetés. Több kategóriában, óvodások, 1-2. osztályosok, 3-4. osztályosok, 5-6. osztályosok, 7-8. osztályosok, középiskolások és felnőttek is fontosnak tartották a népmese, annak szellemiségének, mélyen gyökeredző érzelmi tartalmait átadni.

Sokan, sokszor elmondták már a népmese, a mese jelentőségét a személyiség fejlődésére. Ez mind igaz, de ott kellett volna lenni és érezni a mese szavának erejét. A gyermeki mosolyokat, izgalmakat és a kimondott történet erejét.

A magyar népmeséket hallgatva, valójában nemzeti kultúránk alapvető jellemzőit tárták fel az előadók, melyek összefüggéseiben az élet, a nemzeti létünk értékei. Valószínű, hogy konfliktusba kerülök a tárgyi kultúra feltáróival, mert amikor a meséket hallgattak, előjöttek olyan érzések, melyek ősiek és mélyen bennünk van, szinte megmagyarázhatatlan, leírhatatlan érzésekkel. Éreztem szüleim, nagyszüleim és azok életét. Hogyan élhettek, miként cselekedtek és hogyan gondolkodtak.

Láttam, átéltem, hogyan éltek:

Rövid Szabolcs óvodás (Mohol) előadásában, A kisgömböc- elénk tárta a rég elmúlt paraszti világot, a szokásokat a házat, a falut és a közösséget, melyben őseink mindennapjaikat élték. Rövid

Csuvárdity Tamara (Zombor), Mese a halálról és a szegény emberről - ősi világlátásunkat, vallásosságunkat tárta elő. A paraszti egyszerű, de nagyszerű logika eszközeivel láthattuk azt a mesebeli világot.

Ez a világkép, ha tetszik, ha nem áthajol életünkön és messziről jön és ha ilyen lelkes éltetői vannak, sokáig el is visz bennünket. A népi hitvilágban az elemek összekapcsolódása ugyanis az elbeszélés szövegében hihetetlenül időtálló struktúrát hoz létre.

A rendezvényt támogatták: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Főkonzulátusa Szabadka, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, valamint Zenta Község önkormányzata.

Támogatták a szülők, gyerekek és a pedagógusok is, mert ez a mese élő volt, Zentán a mese életre kelt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon