Megszervezni, létrehozni és mindig újat alkotni

Hurka-és kolbászfesztivál Adorjánon

A magyar hagyományok egyik legjelesebbjei közé tartozik a disznóölés, a disznótor. A hidegek beálltával a család és szélesebb rokonság is készülődött a disznóvágás nagy eseményére. A hideg segített a hús feldolgozásában. A régi szokások pedig kimeríthetetlenek a családi értéktárban. Kora reggel indult a munka, a böllér levágta a disznót, kieresztette a vérét és áldomást ittak a sikeres műveletre, majd kezdődött a feldolgozás. A híres reggeli, majd a hurka, kolbász, szárma és a kihagyhatatlan hájas kifli. A szomszédok kántálni jöttek, igazi móka volt vidámság és családias hangulat. Mindenkinek meg volt a helye és feladata.

A mai világ ezt lassan kiölte a tudatból, mert sokkal gyorsabban, egyszerűbben és természetesen kevesebb erőfeszítéssel is el lehet végezni a munkát. Ami igaz, de elfeledjük a közösséget, az egymásnak örülést és a hagyományokat.

Szinte minden évben kilátogatok az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztiválra. Így, az idei évben sem maradt ki ez a napi program. A közösség erejét tapasztalom meg, összejövünk, hurkát és kolbászt készítünk. Itt látom, hogy mennyire színes is a mi kulináris világunk. Mert mindenki valami finomat, különlegeset készít. Itt jut eszembe megboldogult nagymamám, aki mindig ügyelt a disznóvágásra és mindig ügyelt, hogy különlegeset, finomat és egyedit alkosson. Ezt tapasztalom itt is. A kreativitás sokszínűségét. Ahány ház, annyi szokás. Bármelyik csapatnál megállva, közvetlenül mondják a „titkos receptet”, hogy az övéké miért különleges. És ez így van rendjén.

Mindegyik vajdasági magyar ember különleges, egyedi. A nemzet, hagyományok kötnek bennünket össze. Több, mint 130 csapat nevezett be egész Vajdaság területéről. Mindenki megkóstolhatja szomszédjai vagy más vidék hurkáját és kolbászát. Adorjánon a kerítési is hurkából és kolbászból készült,  köszönve az Adorján Helyi Közösségnek és az Adorján Művelődési Egyesületnek.

Úgy, mint a régi időkben, a fesztivál is egész nap tartott, kirakodóvásár, gyermekprogramok és megannyi látványosság mellett a nagyérdeműt, aki kilátogatott, Győzike várta,  az Apostol koncertje pedig  valóban a 70-es éveket idézte elő és Keresztes Ildikó megkoronázta az estet. Ez a közösség ereje:megszervezni, létrehozni és mindig újat alkotni.

Köszönjük Adorján!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon