Kirándulunk! Ismerjük meg a Délvidéket!

Pixabay

Harmadik alkalommal kerül sor a diákutaztatási projektre a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Igazi sikerről van szó! Ebben az évben, most ősszel az iskolakezdés után, szeptember 10-én kezdődött és október 10-ig tart. A programban 71 iskola 1624 harmadikos tanulója és 142 kísérő osztálytanító vesz részt.

A Vajdaság, Délvidék fontos történelmi helyei, városai, épületei belekerültek ebbe a programba. Azonban nem szabad arról sem megfeledkezni ami nem került bele, mert amit a kiránduló gyerekek meglátogatnak kísérő tanáraikkal, az csak egy szelete a vajdasági magyarság örökségének. Megismerkednek Szabadka, Palicsfürdő, Zombor, Doroszló, Bács, Újvidék, Pétervárad, Nagybecskerek, Aracs és Zenta nevezetességeivel.

Útikalauz segíti a felfedezőket. Rövid leírások hozzásegitenek a  tájékozódáshoz. De amit a szakavatott kísérők mesélnek, azok egy életre is meghatározhatják a kisdiákok életét. Ne feledjük, hogy ha majd visszanézünk az életünkre és osztálytalálkozóra megyünk, nem igazán a megtartott órákra emlékezünk, hanem az együtt töltött pillanatokra, kirándulásokra, lyukasórákra.

A szervezőket dicséri, hogy  a legkisebb közösséget is megkeresték, a legkisebb létszámú osztály is részese lett ennek a történetnek.  Nyugat-bácskából  Apatinból hét, Szilágyiról pedig öt kisdiák vett részt tanítójukkal.

A Magyar Nemzeti Tanács megtalálja és felkutatja azokat a lehetőségeket, hogy minden harmadikos gyerek részt vegyen a kiránduláson, a legkisebb falvakból is kirándulnak a nebulók. A Bánságból például a feketetói diákok összesen öten, együtt társaikkal Újvidéket látogathatták meg.

A Bánság egy nagy hányada, Nezsény (6), Szentmihály (8), Nagybecskerek (13), Muzslya (30), Erzsébetlak ( 11), Tóba (14), Szerbittabé (9) , Magyarcsernye (12) és Torda (12) Zentára látogat és ott ismerkednek  a város történelmével, a Zentai csatával, a toronyban kialakított kiállításon keresztül.

Az Útikalauzban pedig gyűlnek a pecsétek, a pecsétek mellé az élmények és azok a történetek, melyeket hazaérve mesélnek a gyerekek.

Szép magyarosan mondva, le a kalappal a pedagógusok előtt, akik kísérik a gyerekeket, mert munka ez a javából, felelősség. Felemelő-felelősség!

Ne feledjük,hogy ez a program a  Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

Sokan dolgoztak ezen, pénzügyesek, szervezők, munkatársak, adminisztráció és az utazási iroda, aki ezt lebonyolítja. Összehangolt munka, összefogással!

Mert mindent meg lehet valósítani, még az álmokat is, összefogással!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon