Hol a tél?

Ha nincs, menjünk horgászni...

Egy jó hónappal ezelőtt többekben felmerült a kérdés: lesz-e fehér karácsony? Nem lett. Azóta többen várják a havat, az igazi telet, de csak nem akar megérkezni. A hírekben az időjárást figyelgetve azt látom, tőlünk északra, nyugatra, de keletre is folyamatos havazás van, több helyen a fél métert is meghaladja a hótakaró. És még mindig esik, miközben elkezdett engem is érdekelni a konkrét téma: lesz-e idén tél, olyan igazi?

Több okból is érdekel, hiszen a sokszor hirtelen nagy mennyiségben lehulló hótakaró becsületesen meg tudja nehezíteni elsősorban a közlekedést, de a mindennapi életünket is. De idén valahogy ez most nincs így. Nem esik, sőt igazából hideg sincs. Vajon meglesz a böjtje ennek is, vagy idén elmarad a tél? Esetleg eltolódnak az évszakok és az igazi tél az általunk várt tavasszal köszön ránk? Elmélet van bőven, magyarázatok sokasága lát napvilágot, előkerül a globális felmelegedés, mint fő okozó. Mindenesetre tény, hogy már jó néhány éve igen csak kiszámíthatatlan az időjárásunk, az előrejelzések messze nem pontosak, és ahogyan már megszoktuk, ha esetleg elkezd esni a hó, a „takarító brigádot” rendszeresen meglepetésként éri... Engem mégsem ezért érdekel, lesz-e konkrét tél?!

Aki sportol, tudja, hogy az időjárás nagyban befolyásolhatja magát az eseményt, de az eredményességet is. Én is sportolok, horgászom, de sokan ezt a sportot a sakkhoz hasonlítják, bár azért annál talán több mozgás van benne, és hiszem, ennek eredményessége is fejben dől el... Mindenesetre a horgász társadalom nagy része az ősz végén szögre akasztja felszerelését, és tél idején várja a tavak kiolvadását, a levegő és a víz felmelegedését, miközben fejben már az előtte álló szezonra készül...

De mit tegyen az ember ilyenkor, amikor vizeink egyike sem akar befagyni, a levegő hőmérséklete a nappali órákban megközelíti a 10 fokot is, és a február közepéig mutató előrejelzés sem jelez semmilyen változást. Ráadásul a légnyomás is teljesen rendben van.

Ezek az információk előre vetítik a sporthorgász türelmetlen állapotát, de egyben vívódását is. Menjek, vagy ne menjek?

Tekintettel arra, hogy aki egyszer megízleli a horgászat szépségét, olyan elszánttá válik, hogy a mérleg a döntés pillanatában egyértelműen a menjek felé billen.

Bár még csak január van, a szezonkezdő horgászaton már rég túl vagyok. Igaz, nem a megszokott kellemes környezet fogadott, mert hát azért csak fázom én is, és sokszor a hideg szél nehezíti dolgomat, de az elszántság és a természet hívása ellen nem tudtam tenni...

Most pedig az a bizonyos elszántság tovább erősödik, hiszen az időjárás nekem kedvez. Igen, én is úgy gondolom, meglesz a böjtje az ilyen télnek, sőt már meg is van. Bizonyára az időjárásnak is köze van ahhoz a járvány sorozathoz, ami az elmúlt hetekben, és most is aktívan gyűjtögeti áldozatait lázzal, köhögéssel tarkítva az év elejét. Az, hogy szúnyogok és legyek látogatnak meg január derekán, talán nem a normális kategória részei.

De hát az időjárásunk már csak ilyen, kiszámíthatatlan, szeszélyes, meglepetésekkel teli. Egy kicsit azért pozitív is, de egy szó, mint száz, azért hiányzik az igazi tél! A hólapátolás, a szánkózás, a hógolyózás, mindaz, amit a családommal, gyermekeimmel lehetne ilyenkor csinálni. De – szegények – igazából azt sem tudják milyen szánkózni, hiszen amikor legutóbb volt alkalmunk rá, annak már jó pár éve...

Lesz-e fehér karácsony? Tettük fel a kérdést. Most talán az a helyes kérdés: lesz-e fehér húsvét?

De addig is menjünk horgászni! Ha megtehetjük, menjünk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek