Hazaváró báránypaprikás

Közösségi együttlét a bográcsok körül – főzőversennyel zárult a doroszlói nyári programsorozat

A doroszlói székhelyű Kuckó Gyermeksarok civil szervezet, élén Pelt Ilona elnökkel, a Bethlen Gábor Alapnál benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően támogathatta a nyári programsorozatot, amely a helyi civil szervezetek közreműködésével valósult meg.

A Doroszló-Bike több alkalommal szervezett túrát, amely az első három alkalommal a környező településeken keresztül zajlott, a legutóbbinak viszont helytörténeti ismertető jellege volt.

Diósi János mutatta be a település múltjának jelentős állomásait:

a Bártol-ház, a  helyi közösség előtt egykor álló, honfoglalás kori szimbólum, a Turul- szobor helye, a Fetter-gyógyszertár, az egykori, 1941-től ‘85-ig működő mozi épülete, a mézesbábos, az asztalos-, az órásmester, a szobafestő egykori műhelye, lakhelye, a Krasztó, a Liba nevű és múltban valamennyi, a vasútállomáshoz vezető utcasarkon megtalálható kocsmaépületek helye vagy a Kulturbund (német egyesület), a doktorlakás, a Mezei-ház kiskápolnája, a ,,kutyaszorító”, a Czigler-sarok, a Palcser-sarok utcarészek.

A virágzó iparról tanúskodó egykori kendergyárak, a nádgyár, stukatúr gyár a Ress- malom, az erdőgazdaság, a Herman Ottó, világhírű természettudós által bejárt és tanulmányozott helyi, nem csak természeti, hanem egyéb tudományos és népművészeti jellegzetességek egykori objektumai.

Az 1957- ben kiásott Dunat-Tisza-Duna csatorna hídján át a doroszlói határba kerekeztek az érdeklődők, az egykori ,,bőr” híd környékén keresztül egészen Gombos határáig, a ,,doroszlai” nagyerdőn túlig, ahol a régi tanyavilágról hallhattak láthattak érdekességeket.

Az Alvég Teke Klub több éve szervez doroszlói egyéni, illetve nyílt bajnokságot, amelynek során az apatini Banja Junaković gyógyfürdő pályáján mérkőznek meg a részvevők.

A versenyek eredményeit a második éve szerveződő Hazaváró Báránypaprikás Főzőversenyen hirdetik ki. A helyiek és a faluból elszármazott, elköltözött doroszlóiak gasztro-ünnepére augusztus 25-én került sor. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvara benépesült, huszonnégy bográcsban készült a településre jellemző paprikás- specialitás, mérkőzve a legjobb báránypaprikás címért.

Pelt Ilona, a Kuckó elnöke elmondta, közösségmegtartó és építő jellege van valamennyi általuk szervezett nyári programnak. Különösen igaz ez

a bárányfőző versenyre, amikoris hazavonzzák a vidéken, külföldön élő doroszlói származású érdeklődőket, a helyiekkel való közös ünnep, együttgondolkodás zajlik. Ennek nyomán több új ötlet fogalmazódik meg, amely igen hasznos a település, a közösség fejlődése szempontjából. Valamennyi generációt megszólít és megmozgat a rendezvénysorozat.

A sport- és a főzőversenyeknek egyaránt van gyerek, kamasz, felnőtt és idős részvevőtábora. A közreműködők elmondása szerint, nagy családként jönnek össze évente ezeken a rendezvényeken, nem csak helyi illetőségűek, hanem, ahogy idén is, a környékbeliek szintén. Jelen voltak főző-csapatok Gombosról, Zomborból, Kupuszináról, Bezdánból.

A bárányfőzői mulatság alkalmával kiosztották a tekebajnokságok díjait. A doroszlóiak versenyében a nők között első helyezett Hegybeli Noémi, a második Szabó Claudia, a harmadik Király Mária. Az amatőr férfi versenyzők mezőnyében az első Novák Arnold, a második Farkas Valentin, a harmadik Vuković Nemanja. A gyakorlott versenyzők között az első helyezett Fűr Ferenc, a második Novák Lóránt, a harmadik idősebb Dékány József.

A főzőverseny első díját a bezdáni csapat szakácsa, Bilmajer Gertrud vitte haza, aki két helyi tapasztalt szakács, Király Balázs és idősebb Gyurgyovics Ferenc segédletével főzött, a második Király Géza, a harmadik idősebb Dékány József báránypaprikása lett. Továbbá jutalmazták a legidősebb (Király Balázs) és a legfiatalabb (Király Kornél) szakácsot is.

Pelt Ilona köszönőlevéllel ajándékozta meg a kerékpártúra szervezőjét, Kovács Gézát, a tekebajnokságok vezetőjét, Diósi Jánost, a Dunatáj Egyesülés elnökét, Péter Istvánt, továbbá a helyi civil szervezetek vezetőit és sokéves áldozatos közösségi tevékenységéért az egykori tanácselnököt, Gellér Magdolnát.

A Haverock Zenekar talpalávalójának köszönhetően hajnalig tartó mulatságot a Magyarországról, Maglódról érkező vendégek jelenléte tette ünnepélyesebbé. Az ottani közösség aktív tagjai, amellett, hogy paprikást főztek, bepillantást nyerhettek a falu nevezetességeibe is. Jártak szentmisén, a Tűzoltó Otthon tornyából tekintettek rá a településre, a helyi hagyományőrző fiataloknak köszönhetően figyelemmel kísérhettek egy doroszlói leányöltöztetést is. Közös nótaszó és könnyes búcsú zárta a határokon átívelő együttlétet.

Fotók: Stock János, Kálóci Karola, LMT

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon