Havas játékok

A téli szünet végéhez közeledve megérkezett az idei első hó. A gyerekek nagy-nagy örömére, a felnőttek kevésbé örülnek neki, de az esti hóesésnek varázslatos hangulata van és ennek még a nagyok sem tudnak ellenállni. Főleg, ha nagy pelyhekben és sűrűn hull. Elkészülnek a hóemberek és megjelennek a szánkók vagy a különböző csúszkálásra alkalmas eszközök. Ne csak a megszokott játékokat alkalmazzuk, vigyünk egy kis kreativitást a havas játékainkba.

Lehet hóangyalkát készíteni és utána dekorálni, a nyári homokozó formákat kiválóan fel lehet használni most is. Ha elkészült a dekorált hóangyalka, lehet akadálypályát kialakítani, persze egyszerűeket, hogy mindenki tudja teljesíteni. Hócsatát lehet kezdeményezni és akit eltalált a hógolyó, az kiesett.

Kisérleteket is lehet végezni, lehet nagyítóval megnézni a hópihéket. Valódi mesés világ tárul elénk az üveglencse alatt. Színezni is lehet hóval. Meg kell tölteni egy palackot hóval, ételszínezékkel vagy szörppel és elő a nagy karton, vagy megteszi egy nagy papírzsák is és már kedvünkre festhetünk is. Ha kevés hó esett, akkor hóember helyett hószázlábút is építhetünk, hógolyókból.

Ha akad fatörzs a közelben, készíthetünk vidám képeket a fatörzsre, a hóképek igazi mulatság lehet az egész családnak.

Az elkészült képek pedig emléket adnak számunkra, hogy mi is történt, mit is csináltunk a télen. Eltehetünk a hűtőbe egy-két hógolyót, hogy nyáron elővehessük és emlékezzünk arra, hogy milyen jót is mókáztunk a télen.

A legfontosabb azonban, hogy együtt vagyunk a családdal, szeretteinkkel, nevetünk és gyermekeinkkel önfeledten szórakozunk, és ha majd ők is felnőnek, tudnak emlékezni azokra a dolgokra melyet együtt töltöttünk el.

Azonban elengedhetetlen, hogy rétegesen öltözzünk, ha lehet, akkor vízhatlan ruhát húzzunk magunkra és legyünk állandóan mozgásban.

A havas nap után pedig egy forró ital mellett megbeszélhetjük és elmesélhetjük a történéseket és megtapasztalhatjuk egymás gondolatait, a család biztató erejét.

„Szakad a hó nagy csomókban,
veréb mászkál lent a hóban.
Veréb! Elment az eszed?
A hóesés betemet.
Nem is ugrálsz, araszolsz,
hóesésben vacakolsz.”

Nemes Nagy Ágnes

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon