Farsang

A farsang változó hosszúságú, de mindig vízkeresztkor kezdődik, amikor a karácsonyfát lebontjuk. Gyermekkoromban úgy mondtuk, hogy megrázzuk a fát és valóban azt képzeltem, hogy fogjuk és addig rázzuk, míg minden le nem esik róla.

Most ebben az évben, már egy kicsit korosabban, kivittem a karácsonyfát a ház elé, persze ügyelve, hogy a tüskék ne szóródjanak szét a lakásban, és megráztam a fát. Végre beteljesítettem gyermekkori vágyamat és megráztam a fát. A műanyaggömbök és a szaloncukrok többsége lehullott a fa alá és én álltam és néztem, szóval így néz ki a karácsonyfa megrázása. Feleségem akkor toppant mellém és megkérdezte rosszallóan, hogy mit is csinálok, hirtelen csak annyit tudtam mondani, hogy itt a farsang, áll a bál. Szemében láttam, hogy ezt most szó nélkül hagyja és bement a házba.

Valóban most 2021-ben így kezdődött nálunk a farsang.

Télűző tavaszváró időszak ez. Különleges történésekkel, és ha jobban odafigyelünk, akkor még különlegesebbé tehetjük őket programokkal és farsangi ételekkel. Az oktatási intézményekben, gondolok itt az iskolákra és óvodákra ez az időszak tele van szintén érdekes eseményekkel. A kialakult helyzet azonban ezt is korlátozza, de a pedagógusok most is, mint mindig megtalálják azokat a lehetőségeket, melyek megteremtik azt a hangulatot és azt az érzést, hogy farsangi időszakban vagyunk.

Többféleképpen készülhetünk erre az időszakra. Farsangi dekorációval, melyek elkészíthetők az osztályban és díszíthetik is azt. Az anyagok színesek, mert a vidám színek utalnak a farsang hangulatára, elengedhetetlen kellék a bohóc, mely sok formában megjeleníthető és a tavaszi virágok, melyek utalnak a télűzésre. Az osztályterem pedig vidám és hangulatos hellyé változtatható, ahol érezni a közös ünneplés örömét.

A farsang elengedhetetlen tartozéka a jelmez és a maszk. Óvodákban, iskolákban megszervezik a farsangi maszkabálat, ahol ötletesebbnél ötletesebb jelmezek és maszkok készülnek. Itt elengedhetetlen a szülőkkel való együttműködés, hiszen mindannyiunk számára fontos a gyermek, a gyermek ötlete és annak kivitelezése. Igazi kavalkád jelenik meg ilyenkor.

Természetesen a farsangi ételek sem hiányozhatnak. A farsangi fánk a gyermekeknek igazi meglepetés, a jól végzett munka után a megérdemelt finomság. A túrós, a foszlós és az igazi farsangi fánk csemege a szemnek és a gyomornak is.

A farsangi időszak az életünk része, bohókás, jókedvű és társasági történet mindannyiunk számára. Az idei évben kicsit másképpen történnek a dolgok, vigyázni kell egymásra, távolságot tartani, maszkot viselni és a fertőtlenítést folyamatosan végezni. De ez sem akadályozza meg azt, hogy rendhagyó módon, de megszervezzük ezeket az eseményeket.

Legyünk jókedvűek, várjuk a tél végét, adjunk magunknak és közösségünknek is szép és tartalmas pillanatot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon