E–sport itthon is

Emlékszem még arra, amikor a nyolcvanas évek végén, az akkori Magyar Televízió kettes csatornáján, délutánonként játékokkal szórakoztatták, kötötték le a nézőket. Az egyik ilyen játék az Ötödölő volt, amin mi is mindig izgultunk, kommentáltuk a játékosokat és kellemes társaságban töltöttük el azt a fél órát. Jó hangulatban, vidáman, egymásnak örülve.

Ahogyan haladt az idő, meg az évek, megjelentek a mobiltelefonok, majd lassan a bakelit lemezeket a CD cserélte le. Technikailag fel kellett újítani a szórakoztató elektronikai felszereléseket, mivel a lemezjátszó helyett a CD lejátszó lépett be, a VHS kazettákat is leváltotta a lemez. A játékok is bővültek, lassan a személyi számítógépre tevődött át ez a lehetőség. A mi generációnk igyekezett lépést tartani a fejlődéssel, amennyire erre lehetőségünk volt. Nem szabad elfelejteni a kilencvenes éveket, amikor többször a puszta fennmaradásért vívtuk meg csatáinkat. Gyermekeink születtek és mint minden jó szülő, igyekeztünk megtartani a szintet. Számítógépet vásároltunk, CD-ket írattunk, filmeket töltöttünk le és lassan életünk részévé vált a technika. Okos telefon, okos televízió és a többi fejlett eszköz. Gyermekeink lassan felnőttek és saját világukra formálták a mindennapi eszközhasználatot. Csak a családi legendákból tudják, hogy hétfőn nem volt műsor, mi még a fekete-fehér készüléken nőttünk fel és az Esti Macival mentünk aludni. Telefonról csak álmodoztunk és a színes tévékészülék nagy családi boldogságot okozott.

Megváltozott a világ, csak okosan kell élni benne. Sokkal több tudás halmozódott fel, melyet napi szinten használni tudunk. A szórakozás is megváltozott, mi még bakelit lemezekkel buliztunk, ma már a fiatalok és akik fiatalnak érzik magukat, a szórakoztató technológia minden csínjával élhetnek.

Az e-sport is hasonló folyamat. A résztvevői versenyszerűen foglalkoznak az egyes videójátékokkal, ebből fakadóan a játékos megjelölés mellett e-sportolóknak is nevezik őket. Vagyis elektronikus sportoló. Az e-sportot jelölő játékokban nincs szinte semmi fizikai munka, nem a testi fizikummal kell teljesítenie az embernek. 2017-ben az e-sport-közösség összesen mintegy 385 millió embert jelentett világszerte. Valóban nagy számok ezek, és folyamatosan növekszik az e-sportolók száma. Csapatokba szerveződnek és így folytatják tevékenységeiket. Külföldön már az e-sportolókat kultusz veszi körül.

Ugyanúgy, mint annak idején, amikor a mi generációnk igyekezett lépést tartani a fejlődéssel, a mai fiatalok is ezt teszik. Szeretnék a mi vidékünkön is meghonosítani ezt tevékenységet. A P2GO, a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért civil szervezet a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumával közösen létrehozta ezt a teret, melyben a fiatalok sportolhatnak. A BeeHome Közösségi Ház, valamint Zenta Önkormányzatának támogatásával megszervezték a zentai versenyt. Elmondásuk szerint, hagyományt szeretnének teremteni.

Az e-sport is kiváló lehetőség arra, hogy összehozza a fiatalokat, hogy ők közösséget építsenek, megismerjék egymást. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ilyen irányt vett a világ, és haladni kell azzal. Mert együtt erősebbek, csapatot alkotnak.

S mindezt olyan fiatalok kezdeményezték, akik itthon látják jövőjüket, a vajdasági térben.

Ez az igazi húzóerő!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon