Csúnya beszéd

Legtöbbször a csúnya beszéd az óvodában jelenik meg, a szülők egészséges esetben igyekeznek megóvni gyermekeiket az efféle megnyilvánulástól.

A csúnya szavak misztikus érthetetlenségük miatt roppant vonzóak a gyermekek számára. Izgalmas kimondani, és látni, hogy szökik ki a vér anyu és a nagyi fejéből, hogyan kapkodnak levegő után.

Amint a gyermeked bölcsibe és óvodába kerül, sajnos nem válogathatod meg, kivel járjon egy csoportba. Ahány kis gyerkőc, annyi család, annyi különböző szokás és kifejezési forma. Bizony igen gyakori, hogy lurkónk az első csúnya szavait az oviból vagy a bölcsiből "hozza haza". Azonban nem lenne szerencsés az intézményt hibáztatni, mert ennek azért összetettebb a története.  Ebben az életkorban a gyermek a környezetében hallottakat szivacsként felszívja és ismételgeti, és alapjában véve minden egyes szót raktároz, ahogy a többi ismeretlen szót és kifejezést is.

Így nyugodtan tegyük csak a kezünket a szívünkre, és gondoljuk végig, vajon otthon hány olyan kifejezést hall a család szájából a gyermek, amire nem lennénk büszkék, ha visszahallanánk tőle?!

Mit mondunk, ha az ujjunkra ütünk vagy ha belerúgunk az asztal lábába? 

Ha odacsukjuk a macska lábát az ajtóhoz?

Ha veszekedünk a párunkkal?

Ha összetörjük a kedvenc kávéscsészénket?

Ha ügyetlenkedésünk folytán kiesik a kezünkből a szerszám?

A kisgyermek szókincse ebben a korban szűkebb életkörnyezetének a lenyomata.

És ne lepődjünk meg akkor sem, ha trágár szavakat használ, miközben egész nap megy a tévé, és kontrollálatlanul pörögnek a háttérben a műsorok. Számunkra már sajnos megszokott szövegek mennek a képernyőn, de gyermekünk számára minden újdonság. A reklámok is rejtett üzeneteket tartalmaznak, amit mi értünk és vagy foglalkozunk vele, vagy nem, de a gyerekre ez hatványozottan hat.

Szakemberek szerint 3-5 évesen két okra vezethető vissza a csúnya szavak használata: a gyerek vagy így kívánja felhívni magára a figyelmet, mely összefüggésben van azzal, hogy keresi magát a közösségben, vagy sértődöttségének, haragjának ad így hangot, amit tőlünk, felnőttektől tanult, látott.  Az oviban előfordulhat, hogy a többi gyerek a csúnya beszédén mosolyog, viccnek veszi, és ez egyfajta megerősítést jelent a számára: "Jaj de jó, figyelnek rám, vicces vagyok, én kerülök a középpontba..."

Ha szülőként rászólsz a gyerekre, hogy nem szabad, az is egyfajta figyelmet jelent a számára. Hiába negatív a reakció, akkor is megkapja azt a figyelmet, amire vágyott. Érdemes a jelenségek hátterét is megfigyelni. Miért került sor a csúnya beszédre vagy a káromkodásra? Ha figyelmezteted, akkor kontra effektust érhetünk el. Ezáltal is megerősödik, fennmarad ez a fajta viselkedés, ami szerint "érdemes csúnyán beszélni, mert akkor mindenki rám figyel." Ha haragból, bántásból káromkodik, mindig mondd meg neki, hogy nem szabad csúfolódni, káromkodni. Ne büntesd ezért, csak magyarázd meg neki, hogy nem szép dolog. Fontos, hogy a gyerek tudja, vannak nem illő, nem használatos, valamint olyan szavak, amelyekkel másokat meg lehet sérteni, fájdalmat lehet nekik okozni, és mi nem szeretnénk, ha ő ezt tenné. Igen hosszadalmas ennek a jelenségnek a kezelése, de tapasztalatból mondom, ha következetesek vagyunk, akkor megéri. Mint minden szülő, én is keresztülmentem ezeken, da ma már büszke vagyok arra, hogy felnőtt gyermekem kerüli a csúnya beszéd használatát, sőt a fiatalabbakat figyelmezteti is.

Általam is alkalmazott pótlásokból tudok javasolni:

  • irgum-burgum
  •  a teringettét
  • hogy a manó vigye el
  •  a macska rúgja meg
  •  a teremburáját
  • a kánya vigye el
  •  a kutyafáját

Ezek és ehhez hasonló megnyilvánulások sokat segítenek a későbbiekben. Erre is rá fog kérdezni, de ezeket sokkal jobban meg tudjuk magyarázni, használva a szülői kreativitásunkat.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon