Az új év kezdetén….

Sokan, sokszor és még többször megfogadtuk, hogy az elkövetkező évben jobbak, bátrabbak és határozottabbak  leszünk. Valahol ez így van rendjén. Kellenek a mérföldkövek, kellenek az ünnepek és kellenek a hagyományok.

Miért is?

Mert van mihez visszanyúlni, van miből erőt meríteni és van mire támaszkodni. A magyar embernek a legnagyobb érték a család, a családot övező tisztelet. Ez mindenekfelett áll. A szilveszteri vigadozás után az ébredés kissé nehézkes, de vár a jó újévi ebéd, lencseleves,  hogy sok pénzünk legyen, a virsli, hogy szerencsések legyünk az elkövetkezőkben. Az asztalt körül üli a család, kicsik és nagyok. Nagy érdeklődés övezi a történeteket, ki hogyan várta be az  új évet, beszélgetnek, nevetnek viccelődnek. Előkerülnek a régi újévvárások, és a már  megszokott sablon: „ A tavalyi jobb volt….a televízió műsora gyenge, mert a tavalyi jobb volt, és bezzeg amikor még csak fekete-fehér készüléken néztük, Hofit, Kabost és a többieket…..az volt az igazi”.

Gyermekeink csendben figyelnek és magukba szívják a család összetartó légkörét. Erre vágyódunk mindég. Együtt kötetlenül, önmagunk lehetünk, hiszen ők a mi családunk, ők mi vagyunk. Az új év első napjaiban jókedvűnek kell lenni, mert ahogyan viselkedünk, cselekszünk olyan lesz a következő évünk és az fog jellemezni bennünket.

Előkerülnek a fogadalmak, habár nem szabad elárulni, mert akkor nem valósulnak meg, nem teljesednek be. Legtöbbször fogyókúra, dohányzásról leszokás, időben teljesített feladatok a fogadalom tétje.

Az új év kezdetén sokkal tisztább és szebb minden, egyértelmű az élet, átláthatóbb és valóban úgy tűnik, hogy minden teljesíthető.

Tapasztalatom azt mutatja, hogy vagy ne fogadjunk meg semmit, vagy olyat ami teljesíthető, mert a megoldott és teljesített feladat építi az embert, növeli önbecsülését. Én azok közé tartozom, akik nem fogadnak nagy dolgokat meg, de kisebbeket azonban igen.

„Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!”

Igen, tartsa meg családunkat, közösségeinket és a délvidéki magyarokat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon