Az okostelefon feltalálója elnézést kér

„Sajnálom! Elnézést kérek a szörnyű károkért, amelyeket az én kíváncsiságom szabadított az emberiségre.”

Okostelefon zombik uralják a földet! Észrevette ezt már valaki közületek?

Egy új generáció nő fel mellettünk, változik a világ és ez ideg nem is gond! Nem tartom magam öregnek, begyepesedettnek, a korral is igyekszem haladni, de van egy-két dolog, ami nálam kicsapja a biztosítékot, előhozza belőlem a nyolc elemit, ahogy ezt szokták volt mondani! No, nem akarom a „bezzeg az én időmben” történettel kezdeni. Amiről konkrétan szó van: a telefonok használata.

Így volt ez már a kis marok telefonoknál is. Mindig úgy gondoltam, hogy a telefon előnyös, és ha kialakul a használatához egy bonton, ami azt jelenti, hogy a telefont ki is lehet kapcsolni, akkor még előnyös is.

A templomban mindig hangsúlyozom a szentmisére érkezett híveknek, hogy Isten mindegyikünket hívja, de sose telefonon, ezért kapcsoljuk azt ki mise alatt. Persze mindig akad egy két becsörgés.

Azt szeretem, amikor az idős néni telefonja megszólal, aki aztán ügyetlenül percekig keresi a ridikülben a színusz-koszinus hangokon nyávogó, szinte már sivalkodó telefont, majd mire előkerül, ismét hívják és fel is veszi, és  rohanva a templomból még a magyarázatot is halljuk, hogy ő most épen misén van.

No, de mit lehet ilyenkor tenni!? Bosszankodni, semmi mást!

Amióta megjelentek az okos telefonok, mintha azok a határok is leomlottak volna, amik eddig kialakultak. A telefon használata ma már minden szituációban jogosult. Nekem ez az érzésem, persze ezt is személye válogatja. A legutóbb temetési szertartást végeztem és a mellettem álló gyászoló kapta fel a telefonját és magyarázkodni kezdett, hogy elnézést, de nem tud most beszélni, mert temetik a nagybácsit! Emberek egymás mellett ülnek kávézókban és az okos telefonjaikat simogatják a szó legszorosabb értelmében. Simogatják, ahelyett, hogy az embertársuk szemébe néznének és örülnének, hogy ott vannak egymásnak, szerethetik, gazdagíthatják egymást.

Ma már nekem is van okos telefonom, de igyekszem tudatosan használni. Kellemetlen, de figyelmeztetem barátaimat, akik meghívnak beszélgetni és közben elnézést kérve előkapják telefonjukat, hogy: „bocsika, csak a messengeren még erre az egy kérdésre válaszolok” – hangzik a gyors kimagyarázás, mintha ez mindent megoldana.

Tudom, ebből aztán 10 perces csetelés lesz. Én meg ezt már nem vagyok hajlandó tűrni.

Legutóbb egy ilyen alkalommal felkeltem és elmentem, amire aztán nagy lett a ribillió, mert azonnal felhívott telefonon: - te most haragszol, vagy csak elsiettél valahová? – kérdezte.

Február 2-án este az Úr bemutatásának ünnepén a Szentatya a megszentelt személyekkel együtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Beszédében a Jézussal és az egymással való találkozás fontosságát, Jézus központi szerepét, a fiatalok és az idősek egymásrautaltságát hangsúlyozta, amiben a telefonokra, az okos telefonokra is kitért.

Ebben a beszédében hangsúlyozta, hogy legalább mi papok és szerzetesek többet nézzünk az emberek szemébe, mint az okos telefonjainkra! Tudatos teremtményei vagyunk ennek a világnak, így is kellene élni és a teremtett valóságot felhasználni, nem csak sodródni a többiekkel.

Rocco Leonard Martino feltaláló, üzletember, író – emellett hívő katolikus, akit II. János Pál pápa ütött a Szent György-lovagrend lovagjává 1991-ben. Kanadában nőtt fel, a Torontói Egyetemen tanult matematikát és üzleti tudományokat, majd űrtudományból doktorált. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

Számos egyetemen adott elő, köztük a pápai Gregoriánumon is. Széles körű jótékonysági tevékenységet folytat, a Katolikus Egyház karitatív tevékenységét bőkezűen támogatja. Több katolikus intézmény, alapítvány és bizottság vezetőségi tagja.

Rocco Leonard Martino számtalan informatikai újítása között szerepel a CyberFone – az első okostelefon.

Az Aleteia nemzetközi katolikus portálon nemrég megjelent írásában, amit a Magyar Kurír is közöl, elnézést kér találmányáért, illetve a kíváncsiságáért, amely ide vezetett. Úgy fogalmaz, az ő kíváncsisága tette okostelefon-függővé gyerekeinket, akik már nem tudnak a telefonjuk nélkül élni, nem tudnak nélküle egy családi étkezést végigülni. Szerencsére tanáraik elég okosak hozzá, hogy kitiltsák a telefont az osztálytermekből – talán a templomokban is ezt kéne tenni. Mindenesetre a szerző eltiltaná a telefonokat az ebédlőasztal közeléből is – csak egy a gond, hogy ő maga, és nyilván a felnőttek többsége szintén ott tartja evés közben a tányérja mellett, és gyakran megszakítjuk az étkezést egy-egy sürgős sms, halaszthatatlan e-mail miatt. Vagyis nemcsak a gyerekeinknek kell megtiltani, hogy telefonnal a kezükben üljenek az asztalhoz – hanem saját magunknak is.

Rocco Leonard Martino elnézést kér mindezekért, és „megnyugtatóan” közli: ennél cifrább dolgok is jönnek. A következő tíz évben drámai változásoknak lehetünk tanúi. Az Egyesült Államokban minden otthonban lesz robot; akár az elnökválasztáson is indíthatunk robotot – Új-Zélandon már folynak a kísérletek politikus robot, virtuális politikus létrehozására.

A műholdak száma megszaporodik a következő pár évben, úgyhogy tényleg mindenki elérhető lesz. „El tudják képzelni, akkor mennyiszer szakad meg a családi ebéd, amikor a világ minden tájáról özönlenek majd az üzenetek? Családi ebéd? Az mi?”

„A második reneszánsz korát éljük – hívja föl rá a figyelmet a szerző –, és nem lehet megállítani.”

Azoknak pedig, akik nem hajlandóak neki megbocsátani az okostelefonért és a számtalan egyéb felfedezésért, azt javasolja, lépjenek be a régi időkhöz visszatérést propagáló szervezetbe, melyet most fog elindítani: „»Csigaposta« (hagyományos posta) és füstjelek, gyalogos közlekedés és ló vontatta kis kocsik – bónusz trágya a virágágyások számára. A tagság egyetlen feltétele, hogy le kell mondani a mobiltelefonról. Készen állsz a belépésre?” – teszi fel a szerintem költői kérdést Rocco Leonard Martino.

Én azt hiszem, ez túlzás... viszont a füstjeleken még gondolkodom :) ! Kelebiáról a Zeneiskolába a tanulóknak füstjelekkel üzenem meg, hogy ma az óra időpontja változik! Romantikus lenne, vagy .....? Semmi gond a technika fejlődésével, csak az erkölcsök ne romoljanak, a közösség és emberközpontúság maradjon meg. A telefonok eszközök és nem célok, használói és ne kiszolgáltatottjai legyünk ezeknek az eszközöknek!  

(Forrás: magyarkurir.hu)

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon