Az idei nyár

Május elején újra indult a közösségi élet, igaz a majd két hónapos kényszerszünet után óvatosan. Akkor még nem sejthettük, nem tudtuk, hogy csak egy nagyon rövid, átmeneti periódusról lesz szó. Azonnyomban megindult a művelődési szervezetek munkája, a civil szféra is körültekintően beindult. Az éneklés, a citeramuzsika, a tánc és a színjátszás is belefogott a munkába. Mindenki nagyon várta már a lehetőséget. Azért, mert ezek az együttlétek biztosítják a közösségünk magját, alapját, s azért, mert ilyenkor tényleg együtt vagyunk. Az ember nem magányosságra, önzőségre teremtetett.

Ebben a közel két hónapban fokozatosan nyitották kapuikat a civil szervezetek. Programjaikat igyekeztek úgy szervezni, hogy az egészségügyi előírásoknak megfeleljenek. Nem volt könnyű feladat. Jött a nyár, a táborok ideje, s újabb kihívás következett. A vajdasági magyar civil szervezetek itt is, ekkor is helyt álltak. Folyamatosan szervezték a nyári táborokat, mert nagy szükség volt erre. Egy tábor a személyiség sokoldalúságát érinti meg, függetlenül annak tematikájától. Komplex személyiségfejlesztést végez, a tehetségterületre fókuszálva.

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége családi napja élő példa volt erre. Összeszervezték a környék egyesületeit és kiváló programot kínáltak a családoknak.  Ez a program valóban családbarát, hiszen bevonja a gyerekeket, a szülőket és a nagyszülőket. Igazi kikapcsolódás volt a résztvevőknek: dartz, kártyajátékok, kézműves foglalkozások, valamint ügyességi játékok tarkították a programot. A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete színvonalas munkát végzett.

A hagyományok megélése és annak bemutatása a jelenkornak nem mindennapi rendezvényt hívott életre a bánságban sem. Az aracsi pusztatemplom környéke benépesült az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület, valamint a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulásának jóvoltából.  A rendezvényen íjászkodni, lovagolni lehetett és az öltözékekben, valamint a jurtában pedig gyönyörködni.

Az adai Vadvirág Néptánc- és Népzenei tábora is lehetőséget nyújtott a népzenét és a néptáncot kedvelő fiataloknak. A táborban felcsíki, rábaközi táncokat oktattak, valamint tamburaoktatás és pásztorfurulyán való játék is szerepelt. Az koraestéket és az estéket pedig kézművesfoglalkozások és táncház tette színesebbé.

Mindenki nagy fájdalmára azonban most újabb korlátozások léptek életbe. A koronavírus-járvány nem enyhül.

A meghirdetett táborok, foglalkozások újból áttértek a virtuális világba, kihasználva a technika nyújtotta lehetőségeket.

Otthon is kreatív megoldások, rendhagyó ötletek születnek, mint például az, hogy tengerpartot varázsolunk az udvarunkban.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kiváló példája az újratervezésnek. Most is folyamatosan szervezi a programokat, gyerekeknek és fiataloknak online is. Kézműves foglalkozások, mesefoglalkozások és koncertek várják a kpernyők, monitorok előtt a résztvevőket. Igyekezve megteremteni az igazi nyári hangulatot, hogy ne maradjunk most sem, ebben az olykor kilátástalan helyzetben sem közösségi élmények nélkül.

Ezen kívül még sok-sok rendezvény várja a különböző korosztályokat, ez is példa és megélés, hogy közösségünk a nehézségek ellenére is értelmet ad az ittlétnek. Szervez, megold és bizonyít.

Ez a feladatuk és ez a feladatunk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon