,,Az alázatosság felemel”

Nyugat-bácskai Szent István- napi kenyérszentelő ünnepség ötödször

A Dunatáj Egyesülés ötödik alkalommal szervezte meg a Nyugat-bácskai Szent István- napi kenyérszentelő ünnepséget Zomborban.

A tömeges érdeklődésnek örvendő rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.Vendégként jelen voltak a részvevő, szervező közösségek testvértelepüléseinek képviselői. Közreműködtek az idei ,,házigazda”, Szilágyi, továbbá Bácsgyulafalva, Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Nemesmilitics, Regőce, Őrszállás, Apatin, Zombor hagyományőrző, népművészeti és egyéb csoportjainak képviselői.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, a Szent István templomban. Viszmeg-Miklós Bernardin karmelita atya, paptársai közreműködésével mutatott be szentmisét. Prédikációjában az ,,alázatosság felemel” jelmondat vonatkozásában hangsúlyozta Szent István király érdemeit, amelyeket hasznos megszívlelnie valamennyi közösségnek és azok vezetőinek.

A ünnepi kenyérszentelés a Megyeház erkélyén zajlott, ft. Horváth Endre közreműködésével. Péter István, a Dunatáj elnöke ünnepi köszöntőt, ősi magyar áldást olvasott fel, Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere elismerő és üdvözlő szavakkal szólt magyar ünnep jellegéről.

Az idei házigazda, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Búzavirág, továbbá Borvirág nevű kórusa két Szent István- éneket és Bogdán József Fohász a déli végeken című, Szöllősy Vágó László által megzenésített versét adta elő közösen.

A hagyományőrző, népviseletbe öltözött csoportok tagjaiból álló menet a kupuszinai és a szilágyi fúvószenekar által szolgáltatott talpalávaló mellett vonult végig Zombor főutcáján. Az össztáncra és a megszentelt kenyér szétosztására a Szent György téren került sor.

A vendégek és közreműködők részvételével zajló közös vacsorát megelőzően mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elismerően szólt a nyugat-bácskaiak példás összefogásáról, az ünnep felemelő és közösségmegtartó voltáról. Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes emlékeztette a jelenlevőket a közelgő MNT választás, a kisebbségi választói névjegyzékre való feliratkozás fontosságára. Ft. Drobina Gábor mondott asztali áldást.

Az ünnep kiváló hangulatban, hajnalig tartó mulatozással zárult. A rendezvény támogatója Zombor Város, továbbá a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti kisebbségi-Nemzeti közösségi titkárság volt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon