Aktív pihenés

Pixabay/silviarita

Világunk az ünnepek alatt egy kicsit lelassult, elkészültek az ünnepi ebédek, együtt beszélgetett a család, figyeltünk egymásra, még ha néha ezek a feladatok nehezünkre is estek. Mert valljuk be őszintén, nehéz volt megállni a mindennapi pörgésből, rohanásból. Ugyanúgy nehéz visszarázódni a feladatokba. Pedig pár nap múlva olyan munkatempót kell újból produkálni, mint azelőtt.

Az újévi fogadalmakat (aki mert ilyet tenni) be kell tartani, vagy időközben módosítani. A kollégáim többségétől az ünnepek előtt csak azt hallottam, hogy alig várják a megállást, mert pihenni szeretnének eltölteni szabadidejüket. Kevés százalékuk jelezte, hogy csak aludni, semmit tenni szeretne. Többségük azonban aktív pihenésre,aktív  szabadidőben gondolkodott. Nem árt ha ezeket a fogalmakat helyére rakjuk.

Az aktív szabadidő fogalma összességében azokat a foglalatosságokat gyűjti össze, melyekben az egyén azért vesz részt, hogy épülhessen. Mindez úgy, hogy közben kipihenhesse magát, szórakozzon, képezze magát és ápolja társas kapcsolatait. A régebbi korokban az embereknek nem volt túl sok szabadideje, mert gyakorlatilag az egész életüket a munka tette ki. Az első aktív szabadidős tevékenységek közé tartoztak tipikusan a kirándulások, kulturális programok és sportesemények látogatása vagy éppen maga a szabadidős sportolás .

Az aktív pihenést folytató személy a választott tevékenységet befolyásolja, illetve annak tevőleges résztvevője. Ez szorosan kapcsolódik a szellemi tevékenységekhez. Tölthetjük időnket olvasással, festéssel vagy akár futással. Ezek mind frissen tartják és fejlesztik meglévő készségeinket, illetve olyan rejtett képességekre lelhetünk rá saját magunknál, melyekről előtte tudomásunk sem volt. Egy választott sportnál fontos a mértékletesség, ugyanis ebben az esetben a testmozgás nem a kifáradást kívánja elősegíteni, hanem a cél a pihenés.

Azért nem kell elátkozni a passzív pihenést sem, annak is megvan a funkciója a mindennapi életünkben.

A szabadidő passzív eltöltése nem igényel nagyobb testi vagy szellemi erőfeszítést és általában nincs különösebb célja vagy végeredménye. Ilyen például az alvás, lustálkodás, vagy amikor csak úgy bámulunk ki a fejünkből. Ezek leginkább otthonülős, a túlhajszolt életmódtól való belefásultság és stressz velejárói. Megfelelő alvásmennyiséggel megvannak ezeknek is a maga előnyei, de egészségmegőrzés szempontjából közel sem építő.

A kereskedelmi tévékből áradó műsorok nézése, a lehető legrosszabb formája annak, hogy agyunkat kikapcsoljuk. Érdemes az embernek olyan barátokkal körülvennie magát, akikkel eljárhatunk közösen például sportolni, könyvtárba stb. Napjaink fiatalságára nem ez a jellemző. Mindent eluralnak a PC játékok és az okos telefonok. Ez önmagában nem feltétlenül baj, de itt is meg kell találni a helyes arányt, hogy mennyi időt is érdemes ezekkel a dolgokkal eltölteni. Egy számítógépes játéktól mindent tálcán kapunk. Viszont egy jó könyv megmozgatja a fantáziánkat, javítja a képzelőerőnket, növeli a szókincset és a fogalmazáskészséget.

És ne feledjük,  valóban az aktív szabadidő a belső béke kulcsa.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek