Ünnepekre légy te is mesterszakács

Cékla puding hideg előétel a karácsonyi menühöz

 

Azt mondta Fábry, hogy bármikor, de karácsonykor nem ildomos kísérletezni a konyhában! Ilyenkor a bevált receptek, a család kedvenceit kell készíteni! Ez így is van, egyezem, de az ünnepek több napig tartanak, vendégek is jönnek és nincs ötletünk, hogy mivel kápráztassuk el őket?  Ebben szeretnék ötletet adni. A céklát ne csak savanyitva lehet fogyassztani. Az mellett, hogy nagyon egészséges sok féle módon tudjuk elkészíteni! Íme egy ötlet!

Hozzávalók:

125 ml tejszín
125 g túró
fél narancs leve és héja
6 lap zselatin
320 g elősütött cékla
2 evőkanál sőtét jó minőségű balzsamecet
só és bors
2 teáskonál finomra reszelt torma
1 evőkanál finomra reszelt gyömbér
barna kenyér kiszúrt bele

Előkészület:

Az elősütött céklát kis kockákra vágjuk majd a narancs levében, balzsmaecetben és a gyömbér felében 5 percig lassan főzzük. . Ekkor egy magas falú edényben hülni hagyjuk, sóval, borssal tormával és a maradék gyömbérrel fűszerezzük és hozzáadjuk még a reszelt narancs héját! Botmixerrel pürésítjük és közben a zsleatint beáztatjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük! Két evőkanállal a pürésített céklából felmelegítünk és hozzáadjuk a beásztatott, kinyomkodott zselatint. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a többi céklamasszához. Legjobb ha mixert alkalmazunk, hogy szétcspassuk az esetleges zselatindarabkákat. Ekkor házzadjuk a túrót és a felvert tejszínt, majd utoljára megkóstoljuk és ha kell ízesítjük sóval, borssal. Ha van fémgyűrűnk akkor abba, ha nem akkor maffinformába, amit előtte jól kiolajozunk, majd kimérjük és kiszúrjuk a barna kenyeret, ami a talpazata lesz a különleges színű és nagyon finom ízű hideg előételünknek! 4- 5 órát a hűtőszekrényben állni hagyjuk! Hideg előétel, könnyű különleges ízű!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon