Szerencsét hozó szilveszteri ételek

Napjainkban háttérbe szorultak a régi idők szokásai, sok esetben babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, hiedelemmel rendelkezik.
Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Kihatnak az ünnepi terítékre kerülő ételeink megválasztására is. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktikára, szokásra és alapanyag megválasztására kell odafigyelnie a jó házigazdának.
Vidékünkön a szerencsét hozó malac nem maradhat el a szilveszteri asztalról
A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből.
Ezért a sertéshús szinte biztos, különösen a ropogós bőrű, kemencékben, péknél sült malacot fogyasztanak nálunk a legtöbbet.
Borsó, bab, lencse is ott szerepel levesben, vagy köretként, de nem maradhat ki menüből ilyenkor az év végén.
Nem csak a zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és rizs is ebbe a csoportba tartozik. Levesekben, salátákban nagyon szeretjük őket.
Amit tilos szilveszterkor!
A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni a hal pedig elúszik a szerencsével. Viszont más kultúrákban pont a hal szerepel a legerőteljesebben, mert a hiedelem szerint annyi pénze lesz az illetőnek, amennyi pikkelye van a halnak!
Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.
 
Lassan sült, omlós sertéslapocka
 
Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 1 kisebb hagyma vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 dl vörösbor
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 4 evőkanál méz
  • 1 evőkanál Worcesterire-szósz
  • só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés:
A sertéslapocka akkor az igazi, ha 24 órával a sütés előtt pácba tesszük. A vörösborból, sűrített paradicsomból, mézből, Worcesterire-szószból, sóból, borsból, hagymából és fokhagymából sűrű pácot készítünk. Lefóliázott edénybe 24 órára, de legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük!
Vastagabb falú serpenyőben, kevés olajon minden oldalán körbe piritjük a húst. Kiveszük, majd mellé szórjuk a rozmaringot és római tálba tesszük, lefedjük, és 170 fokon kb. 2 órát sütjük, de 30 percenként meglocsoljuk a sütőtálban összegyűlt pecsenyelével. Ha nincs római tál, kiváló a jénai tál is, vagy egy öntöttvas edény!
Tálalás előtt legalább 30 percet pihentetjük, majd vastagabb szeletekre vágva, a vele sült szafttal kínáljuk.

Jó étvágyat és sikerekben, egészségben gazdag Új Esztendőt minden olvasónak!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon