A naspolya

A naspolya hideg, borongós őszi és hideg téli napok egyetlen hazai frissen szedett vitaminbombája volt

Bajmokon a mi kertünkben is megtalálható volt, mint ahogy megtalálható volt a péterpáli alma, vadalma, ősi körte fajták, mint a náci körte. Ezek a fajták permetezés nélkül is jól termettek, nagyapám rézzel, kékkővel permetezte ezeket a fákat. Igaz, mi már nem annyira szerettük, a divatos újfajta gyümölcsöket kerestük, de nagyszüleim megetették velünk. Nem is volt soha semmi bajunk!

Ma ismét felfedezzük a régi elfeledett gyümölcsfajtákat. Ilyen a naspolya is. Én akkor fedeztem fel ismét, amikor a Kelebiai pálinkaversenyre ősszel naspolyából főzött pálinka érkezett. Sok dolgot nem tudunk róla. A napokban találtam a Tejpicon is naspolyát. Utána néztem, amennyire csúnyácska annyira egészséges.  A naspolyának egy-két hideg nap kell ahhoz, hogy a szedést követően, az utóérés végére elérje azt a finom édes ízét. Legjobb a fáról szotyós-éretten fogyasztani, amikor már puhán barna a gyümölcshús.

Hatása, alkalmazása:

  • Pektintartalma az emésztőrendszer védelmezője.
  • Segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is (úgy, mint az alma:).
  • Lassítja a szénhidrátok (gyors) felszívódását.
  • Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezőrendszerünk természetes erősítője.
  • Vashiány esetén is ajánlott fogyasztása!
  • Állítólag a csontjainkat is erősíti.

A népi gyógyászatban kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzete pedig vesekő esetén igen hatásos, inkább megelőzésképpen fogyasszuk. Erős a gyulladáscsökkentő hatása, főleg szájüreg, torok, gyulladásánál jusson eszünkbe. Persze ehhez, kellett volna levelet gyűjtenünk, de pálinkaként az alkohollal gyulladáscsökkentésre még hatékonyabban használható a párlata, sőt 1-2 hónapig alkoholon állva tinktúraként a naspolya összes jó hatása érvényesül.

Antialkoholistáknak vigasz, hogy a gyümölcs eszegetésével is segíthetünk magunkon, bár aki nyelni alig bír az nem biztos, hogy gyümölcsöt akar majszolni, de tea akkor is készíthető belőle, igaz a C és a többi vitamin tartalma ekkor a hőtől javarészt elveszik.

Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni.

A karácsonyi asztal részévé és a karácsonyfa díszévé válhat. Szalaggal, zsinórral felkötözhetjük a fára

Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faraghat belőle az arra érdemes, régen a sétabotok kedvenc alapanyaga volt. Én legszívesebben nyersen fogyasztom, de készíthetünk belőle, ivólét, zselét, lekvárt, kompótot.  Számos kozmetikum alapanyagául szolgál, úgy hogy szépítőszereimbe is becsempészem, tekintettel ránctalanító, és vízmegkötő képességére.

 

Ismét fedezzük fel, ültessük fáját és fogyasszuk gyümölcsét!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon