Márton napi libadalom – egy finom pogácsa Márton napra

Márton napi foglalkozás volt a gyerekeknek Kelebián! Libatepertős pogácsát sütöttünk! Takács Irénke, szülők, gyerekek, mindenki benne volt a konyhai akcióban! A vendégfogadásban is vannak fokozatok. Van, amikor a vendégek különböző ízlésének kell megfelelnünk. Van, amikor pedig jó étvágyú, jó ízlésű, kiváló szakács vendégkörnek. Ilyenkor már a menü tervezése is fogas kérdés: legyen a vacsora elegáns, vagy legyen különleges, vagy legyen egyszerűségében nagyszerű?

Előételnek, pálinkához, de vagy csak borkorcsolyának egy finom pogácsa ilyenkor elengedhetetlen!

 

Egy finom pogácsa Márton napra

1 kg bőrös libahájat sütöttünk ki, hiszen a zsírjára, és a tepertőre is szükségünk volt. 8 dl libazsír és 15 dkg tepertő lett belőle.
A tepertőt ledaráltuk, sóztuk, frissen őrölt borssal fűszereztük. Leveles pogácsánk alaptésztájában mindössze a vajat helyettesítettük libazsírral.

Hozzávalók:

  • 50 dkg átszitált liszt
  • 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál porcukorral megfuttatott 3 dkg élesztő
  • 3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg libazsír
  • 3 teáskanál só

Összeállítottuk és kidolgoztuk a tésztát, letakarva meleg helyen hagytuk 10 percet pihenni. Ezután laposan megdagasztottuk a tésztát és 50 percig kelesztettük szobahőmérsékleten.
Kinyújtottuk 1 cm vastagra, megkentük vékonyan libazsírral, megszórtuk a tepertő felével és meghajtottuk. Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra. Ezután mindig ebben az iránnyal szükséges hajtani a tésztát. Letakartuk, pihentettük. 20 perc múlva kinyújtottuk 1,5 cm vastagon. Megkentük libazsírral és megszórtuk 5 dkg finomra reszelt enyhén füstölt sajttal. Meghajtottuk a tésztát, ismét letakartuk.
Újabb 20 perc múlva 2 cm-re nyújtottuk a tésztát, megkentük libazsírral, megszórtuk a maradék tepertővel és utoljára meghajtottuk Ezután csak ki kell nyújtani, szaggatni és forró sütőben kisütni. A gyerekek hosszú délután után, játék és kézműves munka után az utolsó morzsáig eltüntették, pedig mi 3 kg lisztből sütöttük a pogácsát!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon