Luca-napi szerencse pogácsa

A VM4K honlapján adventi meglepetés videók találhatók. Luca napi pogácsát is láthatjátok hogyan készül és íme itt a pontos recept is, aki úgy dönt, hogy elkészíti.

Luca napjához fűződik a legtöbb hiedelem és népszokás. Azt tartják, hogy ezen a napon garázdálkodik a legtöbb gonosz boszorkány és szellem.
Tudtátok, hogy tilos volt kenyeret sütni, mert Luca ráült a lapátra és összenyomta a tésztát? Lepényt sütöttek helyette.
A magyar nyelvterületen bizonyos helyeken szerelemjóslásra használták a Luca pogácsát. A pogácsákba cetliket sütöttek, amire egy-egy férfinevet írtak, azt tartották, ki melyik pogácsát vette ki, olyan nevű férje lesz. Délvidéken, nálunk pénzérmét sütöttek a pogácsába, aki megtalálta, annál köszöntött be a gazdagság, de jelentett szerencsét, jómódot is, bőséges esztendőt is.

Lehet bármilyen pogácsa én hajtogatott tepertős pogácsát sütöttem Luca pogácsának, amit most veletek is megosztok.

 

Hajtogatott tepertős pogácsa:

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tk. só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 40 dkg darált tepertő (só, bors, szenf, vajkrém)

A fenti anyagokból a tepertő kivételével nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd hagyjuk meleg helyen 30-40 percig kelni. Ezután kinyújtjuk, megkenjük a ledarált, sóval, borssal és szenffel ízesített tepertőkrémmel. Én szoktam még vajkrémmel is dúsítani. Először duplán, majd szimplán hajtogatjuk. A pénzérméket ecetes vízben hosszan kiforraljuk, hogy a szennyeződés lekerüljön róluk. Szépen csillogni fognak.

Egy nagyobb tállal letakarjuk és hagyjuk további 30 percig pihenni. A hajtogatást és tepertővel lekenést még 1x megismételhetjük, közte 30 perc pihentetéssel. A második kenést ki is hagyhatjuk, de ha megcsináljuk, csak levelesebb lesz a pogácsánk. Az utolsó hajtogatásnál találomra bele hajtogatjuk a pénzérméket.

 

Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A rétegek szépen látszódnak.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük hagyjuk őket 20 - 30 percig pihenni. Megkenjük tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalukon, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni. 180 fokos sütőben kb. 18-20 percig sütjük.

Jó étvágyat és sok szerencsét a pénzérme megtalálásához. Azért jó ez a pogácsa, mert leveles és fogyasztás közben jól látható benne a pénz. Nehogy ráharapjunk mohóságunkba, mert a szerencsénk gyorsan elszáll, ha még a fogorvosnak is fizetni kell a fogpótlásért az ünnep előtt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon