Hentes tokány

Nem olyan régen a VI. Vajdasági vágtán nagy sikere volt a főzőversenynek, ahol a hétvezér tokány volt a feladvány. 75 csapat készítette, csapatonként legalább tízen. Könnyű kiszámolni, hogy minimum 700 ember sürgött forgott az ideiglenesen felállított konyhában Zobnaticán.  A tokányok az ősi magyar konyha jellegzetes étele. Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. A tokányok a legősibb magyar konyhára emlékeztetnek. A pusztákon vándorló elődeink a húst kisujjnyi csíkokra, apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A tokányok az évszázadok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé váltak. Könnyen és gyorsan elkészíthető, köles, hajdina vagy akár más köreteket kíséretében, mint például a galuska, krumplipüré, rizs, de a sült hasábburgonyával sem lehet elrontani! Minden húsból készíthető! A magyar, aki lovas nemzet a csíkokra vágott húst, legtöbbször vadas húsokat megszárította, majd vándorló élete folyamán, amikor megéhezett a szárított húscsíkokat vízbe áztatta, sóval, zöldfűszerekkel megízesítette, gabonafélékkel sűrítette és már is kész volt a laktató tokány. A húsokat 8-10 cm ceruza vékony csíkokra vágjuk, az előpirított szalonnára és hagymára dobjuk fehéredésig pirítjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ma már paradicsompüré is megengedett és természetesen az őrölt piros paprika is, amit őseink, tudjuk, nem ismerhettek. Ennyit fejlődött és változott a magyar konyha is.

A napokban nagytakarítást tartottam az éléskamrában. Még maradt a hordó alján csemegeuborka. A csípős babura paprikától enyhén csípős, pont olyan, ahogy én szeretem. Eszembe jutott, hogy a szegedi szakácsiskolában vizsgatétel volt a hentes tokány, amibe gépsonka, húsos füstölt szalonna és csemegeuborka is megy. Az iskolában karajhúsból készítettük, eredeti recept is sertéshúsra van kitalálva, de pulykamellből, csirkemellből is finom. Én legutóbb így készítettem. Rizi-bizi, vagy hasábburgonya köretnek, szóval nem lehet elrontani.  Hajrá!

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

50 dkg csirkemell

15 dkg gépsonka

5 dkg füstölt (húsos) szalonna

1 kis paradicsompüré só, bors

10 dkg csemege uborka

kevés liszt

 

Elkészítés:

A szalonnát kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. Ezen a zsiradékon elkezdjük párolni a kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkehúst, amit előtte ha beleforgatunk egy kis lisztbe a szaftot szépen be fogja sűríteni, majd fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felengedjük, és lassú tűzön pároljuk. Én szoktam zöldborsót is hozzáadni, de a gomba se fogja elrontani. Amikor már a hús megpuhult, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, majd a csíkokra vágott sonkát és uborkát, és csak annyi vizet, hogy mire elkészül, sűrű szaftja legyen. Sült krumplival, vagy rizzsel, esetleg krumplipürével kínáljuk. Ha nem teszünk hozzá paradicsompürét, akár elhagyhatjuk a húsok lisztbe forgatását, hanem a legvégén egy kevés tejfölös habarással sűrítjük!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon