A farsangi fánknak lelke van

Az ismert Gasztroangyal, Borbás Marcsi szakácskönyvében az Élet sűrűje első kötetében éppúgy megtalálható, mint az én szakácskönyvemben Takács Irénke kelebiai falugondnok, mára Kelebián a helyi VMSZ képviselője, örökmozgó háziasszonya nagysikerű gurulós fánkjának receptje. Mikor beszéljünk a fánkról, ha nem farsangkor? Szalagos fánk, csőrege fánk, képviselő fánk vagy épen kelebiai gurulós fánk! Kinek mi tetszik, tessék válogatni és kóstolni! Irénkével több tízezer fánkot kisütöttünk azelmúlt néhány évben! Nem csak farsang idején! Sűrűn várjuk a vendégeket Kelebián ezzel a finomsággal, de Csantavéren egyszer 500 adagot sütöttünk ki, ahol még a helyi pék is segített dagasztani, és mindenki, aki csak mozgott fánkot szaggatott és sütött, mert Puby atya rendelésére el kellett készíteni. Kecskeméten is óriási sikert aratott, ahol a Wojtylla Házban hajléktalonoknak készítettük ezt a mennyei finomságot. A legnagyobb elismerést Magyarországon kaptuk, amikor két éve az országos fánkfesztiválon az első díjat és a külön díjat is elhoztuk arról a nagykanizsai farsangi fánkfesztiválról, ahol egy egész ország mérte össze fánk tudását. Pékek, cukrászok, háziasszonyok egyaránt a legjobb fánkrecptjeivel érkeznek minden évben erre a hagyományos fasrangi fesztiválra! Számtalan könyvbemutató kísérője volt. Ez a farsang sem lesz gurulós fánktól mentes. Hamarosan Algyőn készítjük Irénkével, de Bajára és Kiskunhalasra is készülünk, ugyan is a kiskunhalasiak nyáron kóstolták, amikor egy közel 350 személyes biciklitúra alkalmával tértek be hozzánk, ahol gurulós fánkkal kínáltuk meg a megfáradt vendégeket. Visszatapsoltak minket!

Nos, itt a receptje, nem ördöngösség ki kell próbálni! Aztánmindenki döntse és, hogy marad a nagymama bevállt receptje mellett, szalagos fánkot, csőrege fánkot vagy inkább gurlós fánkot süt szerettjeinek Farsnag idején.


Gurulós fánk

Hozzávalók:

  • 1 kg félfogós liszt
  • 3 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 élesztő
  • 1 dl szódavíz
  • csipet só
  • 8 kiskanál cukor
  • 8 kiskanál olvasztott vaj

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk és a hozzávalókból tésztát dagasztunk. (Nem kell megijedni, mert ez a tészta nem lesz olyan lágy , mint egy szokásos fánk tészta.) 10 percet pihentetjük, majd körülbelül 4 centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük. Ha egy kicsit hűlt, akkor porcukorban vagy fahéjas porcukorban vagy kókuszos porcukorban megforgatjuk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon