Érlelt vajdasági sonka és zöld spárga, hollandi mártással

Hogyan fogyasszuk az érlelt vajdasági sonkát? A disznótotok különleges termékei lassan beérnek. A finom kolbászkülönlegességek és sonkák az asztalra kerülnek. Sokszor felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan lehet úgy tálalni, fogyasztani a sonkát, hogy elegáns, mutatós és az egészségre se legyen káros. Úgy értem, hogy ne sonkát sonkával fogasszunk. Nagy mennyiségben kihat a vérnyomásra, tudjuk. No, meg a vendégek elé sem tehetjük nagy darabokra szelve újhagymával. Ha papírvékonyra leszeljük a sonkát, hozzá párol spárgát és egy finom mártást készítünk, már is egy elegáns, még is sokszínű ízekben gazdag ételt kapunk, amivel előételként is előrukkolhatunk, anélkül, hogy már is eltelnénk a sonka ízével.

Az olaszok világmárkát csináltak a pármai sonkából, pedig mi sem vagyuk kismiskák, ami a sonkakészítést illeti.

Felső Kelebia spárga nagyhatalom, több hektárón zöld és fehér spárgét termelnek és külföldre is szállítanak. Én személyesen onnan szerzem be a különleges zöldségfélét. Ehhez egy hollani mártás és már is kész az elegáns, akár az öt csillagos hotelben is nyugodtan vendég elé tehető finom tápláló, a mi ízlésvilágunknak is tökéletese megfelelő finomság. Próbálják ki!

Hollandi mártás elkészítése:
Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • víz
  • 1 db citrom
  • őrölt bors
  • csipet só

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, és melegen tartjuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a vizet (tojásonként 1 evőkanál), megsózzuk. Vízfürdőben, mérsékelt tűzön, habverővel könnyű, habszerű állományig felverjük. Akkor kész, ha a tojás duplájára növekedett a vízgőz felelt. Ezután a vízgőzről levesszük, és további keverés közben az írótól különvált vaj tiszta részét lassú csurgatással hozzáadjuk. Szűrt citromlével és őrölt borssal ízesítjük. Akkor jó, ha bársonyosan sima lesz az állaga. Tálalásig vízgőzön tartjuk.

Sonka, de akár meleg tojásételek, spárga, vajas pástétomok és halak kísérője is lehet.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon