Világkongresszus

Fontosak a tanácskozások, hogy megismerjük az eddigi eredményeket a különböző területeken és az előremutató lehetőségeket ismertessük, megtárgyaljuk.

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara a napokban tartotta meg a 10. Konduktív Világkongresszusát.

Jubileumi összejövetelről van szó.

A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva online tartották meg a kongresszust, de a szervezők fontosnak tartották a megtartását, mert pontosan most van szükség arra, hogy megbeszéljük, megtárgyaljuk és meglássuk a világban történő változást, alkalmazkodva a járványügyi előírásokhoz. A világkongresszuoson a különböző kontinenseken zajló konduktív fejlesztés eredményeit és lehetőségeit láttuk és hallottuk.  A jubileumi összejövetelen posztereket, előadásokat és filmeket is láthattunk. Ami meghatározó, hogy az üzenete eljutott mindenkihez, mindegyik országhoz, mindegyik felhasználóhoz és azokhoz is, akik igényt tartanak a konduktív pedagógiai módszerre, mert a Pető-módszer világviszonylatban egyedülálló.

Összehasonlításokat láthattunk, hogy Európában, Amerikában, Afrikában vagy Ázsiában hogyan zajlik a fejlesztés. Büszkék lehetünk mi itt Európában, hogy kiváló munkát végeznek a konduktorok, a szervezők és maga a Pető András Kar vezetése. A Semmelweis Egyetem pedig tartalmas és megbízható keretet biztosít ehhez a munkához. Függetlenül a világjárvány következményeitől a konduktív fejlesztés folyamatos, sőt, ha lehet mondani még intenzívebb. Átköltözött az online térbe és így a szervezésnek és a logisztikának köszönve még kiterjedtebb lett. Kihasználva az online tér adta lehetőségeket még erőteljesebben megjelennek a mindennapjainkban.

A 10., a jubileumi Konduktív Világkongresszusra több mint 1000 fő regisztrált és ebből egyidőben 763 fő követte az előadásokat, több mint 16 országból.

Valóban büszkék lehetünk, hiszen a mi kis térségünkben, a Kárpát-medencében kimagasló munkát végeztünk. Kárpátalja a nehézségek ellenére magas színvonalúan oldja meg a fejlesztéseket, Felvidék, Erdély és a Vajdaság is élen jár a munka minőségi és tartalma tekintetében. Folyamatos a konduktív módszer fejlesztése Horvátországban, és a Mura-vidékén is megjelent.

Fontos célokat tűztek ki a kongresszuson, számunkra az egyik legfontosabb, hogy a Pető-módszer erőteljesebben legyen jelen a Kárpát-medence magyar lakta régióiban. A Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pedig támogatja, sőt hangsúlyozottan ez az ügy mellé áll. A Délvidéken a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt jelentőségű programja lett a Pető-módszer népszerűsítése.  

És hogy miért fontos a 10. Világkongresszus?

Mert üzenete eljut mindenkihez, azoknak nyújt segítséget, akik rászorulnak és egyben a családoknak, a közösségeknek és mindannyiunknak. Most ebben a helyzetben pedig még fontosabb az odafigyelés, a személyes törődés. Akkor van értelme a munkának, ha az a közösséget szolgálja az egyén megsegítése mellett. Együtt erősebbek vagyunk, mert részesei vagyunk és leszünk a körülöttünk alakuló világnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon