Újra középiskolák

Lassan, de biztosan közeledik ez az év vége is. Mint minden évben, nagy izgalommal várják a nyolcadikos tanulók ezt a pillanatot. Vége a tanévnek, vége az általános iskolának és lezárult az életüknek egy korszaka. Vannak, akik tudatosan készülnek a középiskolai tanulmányaik folytatására és persze akadnak szép számban olyanok is, akik arra a kérdésre, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?” – a válaszuk az, hogy nem tudom. A ballagási előkészületekben komoly szerepet kap a kis érettségire való felkészülés is. Természetesen a korosztály jellegzetességét figyelembe véve, nem mindenki veszi ezt komolyan, pedig meghatározó döntést kell meghoznia a tanulónak.

A döntéshozatalban nagyon nagy szerepe van a családnak és a hozzáállásnak. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a szülők is tele vannak kérdésekkel és kételyekkel. Az első lépés, amely segít ezeknek a feszültségeknek a feloldásában, az lenne, ha a szülő jobban ismerné saját gyermekét (tisztelet a kivételnek). R

á lehet fogni rohanó világunkra, a felgyorsult információkra, hogy nincs időnk foglalkozni a gyerekünkkel, de valójában minden egyes perc, melyet valami oknál fogva elmulasztunk, idővel visszaüt.

Kényes kérdés a középiskola kiválasztása, mert az általános iskola után meghatározza a személyiség teljes kialakulását, szemléletformálását és a későbbi felsőoktatási intézmény választását.

A vajdasági magyar politikum úgy gondolom, hogy teljes erőbevetéssel sikeresen zárta a 2018/2019-es beiratkozási évet.  A Magyar Nemzeti Tanács legmagasabb rangú képviselői folyamatosan járták a terepet, elmentek minden községbe, városba és a helyszínen az iskolaigazgatókkal és a politikummal egyeztettek, hogy az a közösség mit szeretne és mire van lehetőség. Hangsúlyozom, hogy a közösség igényeit figyelembe véve támogatta a középiskolai hálózatot.

Az MNT tisztségviselői a tartomány illetékeseivel valamint a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőivel kialakult a jelenlegi középiskolai hálózat. Ha visszatekintünk az elmúlt hónapokra, akkor meg kell állapítani, hogy ez egy igazi sikertörténet.

Valóban nehéz és buktatókkal teli időszak után van a közösség, mert folyamatosan csökken a végzős nyolcadikosok száma ( megjegyzem, hogy ez nem csak a magyar közösséget érinti, habár ezt szeretik elfelejteni), de igyekszik a VMSZ, a tartomány és az MNT is a végzős nyolcadikosoknak felkínálni a választás lehetőségét.

Nem kerülhetnek hátrányba, és nem lehet olyan helyzetbe hozni a gyerekeket és a szüleiket, hogy kényszerből szűk palettán válasszanak.

Valahogyan most gyenge a „másik” oldal sajtó kiabálása. Szó sincs arról, hogy dicséret kellene, vállveregetésre senki sem tart igényt. Gondolom azért, egy tárgyilagos megállapítás a „szabad sajtóban” nem ártana.

A felvételi vizsgák az úgynevezett kis érettségi  előzetes eredménye július 6-án, majd az egynapos panaszidőszakot követően a végleges eredménye 8-án jelenik meg. A záróvizsga anyanyelvből június 18-án, matematikából 19-én lesz, a kombinált tesztet pedig június 20-án oldják majd meg a nyolcadikosok. A végleges eredményeket június 28-án tudhatják meg a tanulók, a kívánságlisták kitöltése az általános iskolákban fog zajlani, ahol a nyolcadikosok végeznek, június 29-én és 30-án 8-tól 15 óráig. Az első beiratkozási kör a kívánságlisták javítása, véglegesítése után július 9–10-én lesz 8–15 óráig a választott középiskolában. Ezt követően lesz még egy kör, amelyben az üresen maradt helyekre jelentkezhetnek a tanulók, így a végleges beiratkozásra július 12-én fog sor kerülni.

Vajdaság területén  összesen 2152 magyar középiskolai hely lesz a következő tanévben, amivel mindenképp elégedettek lehetünk. Nézzük a városonkénti eloszlást:

Ada 150, Magyarkanizsa 120, Törökkanizsa 60, Zenta 270, Csóka 60, Nagybecskerek 120, Topolya 260, Szabadka 672, Zombor 90, Óbecse 150, Újvidék 140 és Temerinben egy négyéves és egy hároméves szak áll a rendelkezésre a végzősök számára.

Csak összefogással és a közösség érdekeit figyelembe véve lehet megtartani ezt az igazán tartalmas és színes választási lehetőséget.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon