Új tanév előtt

Igaz még tombol a nyár, és rekordokat döntöget a hőmérőnk, de azért a médiában itt, ott megjelennek oktatási témák. Főleg az újításokról, amik várnak az oktatási rendszerre. Nagy hangzatos címekkel kezdik, de valójában a meglévő rendszer újragondolása, átgondolása és újradefiniálásáról van szó.

Menjünk sorba. Először a tantárgyakról, hiszen ezek fontosak a tanulók, szülők számára és nagyon fontos az oktatók számára, mert azért az óraszám meghatározó.

Újratervezés (ami a meglévő tantárgyak átgondolását, tartalmilag megújulását valamint tematikailag átgondolását jelenti)

 • test- és egészségügyi nevelés
 • műszaki és technológia
 • informatika

Új megoldások várnak különböző témák, melyek a tantárgyközi kapcsolatokat erősíti (korreláció):

 • vállalkozástan
 • pénzügyi ismeretek

Igen érdekes megoldás ( csak pozitívan), valójában szükség van az ilyen és ehhez hasonló változtatásokra, mert az iskola az élet tükre, vagy is annak kellene lenni. Kíváncsian várjuk a tantárgyközi kapcsolatok megoldási mechanizmusát. Azért nem szabad elfelejteni, hogy a leírt programok csak írások, a pedagógust az előadó tanárt nem szabd elfelejteni. Ő lesz az aki megvalósítja e fontos korrelációt. Oly módon (remélhetőleg), hogy a mindennapokban is tudják a nebulók alkalmazni. Ehhez az Európai Bank a sajtóban megjelent bejelentés szerint támogatást is ad ( 4600 új számítógépet).   Úgy legyen!

Nincs még vége az újításoknak. Több iskolába bevezetik az elektronikus naplót (200), és az iskolák 55%-ba bevezetik a diákok egyenruháját.

És a mozgás a sport többször jelenik meg. Nagyon fontos lenne, hogy oly keretek között mozogjon a sport mely megvalósítható, kivitelezhető. Nem mellékes, hogy tudatosítani kell a szülőkkel is, hogy a tanulók személyiség fejlődése szempontjából mennyire fontos része ez az oktatásnak.

 • Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked testi és lelki fejlődése kiegyensúlyozott legyen, érdemes rendszeres sportolásra ösztönöznöd.
 • Az edzés nem csupán erőnlétet, egészséges izomzatot fejleszt, hanem szellemi és szociális fejlődését is pozitívan befolyásolja.
 •  Gyermekeink a nap nagy részében az iskolapadban, majd hazatérve, a tévé és a számítógép előtt töltik. A mozgásszegény életmód azonban nagyon hamar megbosszulja magát, érdemes minél előbb kimozdítanod a csemetédet belőle.
 • A rendszeresen sportoló gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak az iskolában is. Meglepő lehet, de a matematikai gondolkodás fejlesztésében és a nyelvtanulás sikerességében is hihetetlen szerepet játszik a rendszeres sportolás.
 • Bizonyított tény, hogy azok a gyermekek, akiknek a mozgásigénye kielégített, tehát rendszeresen járnak edzésre, sokkal nyugodtabban viselkednek a tanórákon, fegyelmezettebbek, kitartóbbak a számukra egyhangúbb, unalmasabb órákon is.
 • A hiperaktív gyermekek számára a rendszeres testmozgás nem csupán az energia levezetésére szolgál, bár kétségkívül abban is nagyon sokat segít. Edzés segítségével fejlődik a gyermek mozgáskoordinációja, csapatsportok gyakorlásával pedig a hiperaktív gyermekek könnyebben be tudnak illeszkedni az iskolai közösségekbe is.
 • A rendszeres edzés segít megakadályozni a gyermekkori elhízást, valamint nagy szerepet játszik a helyes testtartás kialakításában is. A túlsúlyos gyermekek több mint fele felnőttkorban is képtelen lefogyni, valamint számos betegség kialakulása is lényegesen gyakoribb a kövér gyermekeknél.

Idekívánkozik, az a tény, hogy lehet számtalan előírás, rengeteg érv, de a pedagógus személye meghatározó. Ha lelkiismeretesen végzi a munkáját akkor meghatározza a rábízott nebulók életstílusát.

Sok  ilyen pedagógussal találkoztam!

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon