Továbbképzések – nyári szünet

Ha nyár, akkor itt a továbbképzések ideje is. Remélem, egyre kevesebben gondolják azt a sablonos szöveget, mely a pedagógusokra vonatkozik, hogy

könnyű nekik:

  • mert, majdnem három hónapos a szabadságuk
  • mert, téli nyári szünet van
  • mert, minden ünnep és hétvége szabad nekik

Azokat, akik ezt hangoztatják, meg kell cáfolnom. Kollektív szabadság van, ami azt jelenti, hogy csak akkor mehetnek szabadságra, amikor kiadják nekik. A szabadság ideje már hagyományosan július 1-től indul és augusztus elejéig, közepéig tart.

Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi években megnövekedett a terhelése a szakmának, nem csak adminisztratív oldalról, hanem pszichikai nyomásnak is ki van téve az oktatási rendszerben dolgozó. Nem panaszkodásként mondom, de egy teljesen új helyzet állt elő, az előző tíz vagy húsz évhez viszonyítva.

Ezt el lehetne intézni azzal, hogy mindenhol ez van és akkor mi van?!

Valóban mindegyik szakma, hivatás egy teljesen más rendszerben működik. Felgyorsult, azonnali megoldásokat keres, átalakult és még sorolhatnám.

Valóban a szakma és az iskolai élettér, közösség lassan kezd tükörképe lenni a társadalmi folyamatoknak az iskolában is.

Ezek igazi kihívások magának a pedagógusnak is és a kollektívának, tantestületnek, szülői tanácsnak és az iskolaszéknek is.

Nem könnyű a pedagógusnak sem. A három hónapos szabadság jó volna, de valójában nem annyi, mert a szabadság ideje alatt is szerveznek továbbképzéseket, amire elmennek a pedagógusok. Legtöbbször hétvégén vannak a képzések, nem is beszélve ha több napos a képzés vagy külföldön szervezik meg.

Oda el kell utazni, ott kell lenni és tevékenyen részt venni benne.  Szóval azért a valós  kép más, mint amit a pedagógusokról mondanak.

Továbbképzések és továbbképzések közt is van különbség, de most erről nem szeretnék vitát nyitni.

A  pontszerzők és a továbbképzéseken való résztvevők közt is van jellembeli különbség, de erről sem szeretnék vitát nyitni.

Azokról a pedagógusokról (óvónőkről, tanítókról és tanárokról) szeretnék írni, akik időt, energiát nem sajnálva a továbbképzéseken valóban részt vesznek, mert szükségük van az új információkra, az új kihívások leküzdésére és keresik a megoldásokat a társadalmi változásokra.

Álljon itt néhány színvonalas továbbképzés:

  • Népzene, mint zenei anyanyelv- a vajdasági magyar óvodapedagógusok továbbképzése Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében
  • Rákóczi továbbképzések- nyári továbbképzés magyartanároknak és történészeknek, a Rákóczi Szövetség szervezésében
  • Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábor- a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében

Sorolhatnám még a képzéseket, de a pedagógusok (többsége) megtalálta a szakmájához, profiljához és a felmerülő nehézségeinek megoldását.

Azt is ki kell emelni, hogy vannak olyan továbbképzések, melyek hétvégén valósulnak meg, és a nemzet napszámosa akkor is ott van.

Aki szakmáját hivatásnak tekinti az magát és környezetét  is becsüli.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon