Téli szünet újratöltve

A téli szünetet nem csak diák, szülő, hanem pedagógus is várja. Valójában egyazon okból, kicsit fellélegezni a mindennapok taposómalmából. A karácsony, az új év az első hetet gyorsan mulandóvá teszik, szinte észre sem vesszük és már túl is vagyunk rajta. Az idei évben meghosszabbították a téli szünetet. Január 10-e helyett, január 15-én hétfőn kezdődik a második félév Vajdaság Autonóm Tartományban. Így kiegyenlítették az iskolakezdést a tartomány és a köztársaság többi területével. Ez a változás az általános iskolákat és a középiskolákat is érinti.

A meghosszabbított téli szünet csökkenti a költségeket nem csak az intézményeknél, hanem a tanulóknál is, hiszen nem egész hónapra kell lakbért, buszjegyet vagy hónapos jegyet kiváltani. Nem elhanyagolható, hogy pihentebbek lesznek a gyerekek és a pedagógusok is, mert az ünnepek után lesz még szinte két hét, amikor készülhetnek az újabb félévkezdésre.

Természetesen a pedagógusoknak ez nem szünet, mert továbbképzéseken, téli akadémiákon, szemináriumokon vesznek részt. Többségük fontosnak tartja az efféle továbbképzést, nem csak a pontszerzés miatt, hanem az oktatásban felmerülő nehézségek leküzdése céljából. Mert vannak valóban jól megszervezett továbbképzések.

Ilyen például a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar által szervezett Téli Egyetem, melyet a Magyar Nemzeti Tanács is támogat. Különösen fontos, hogy gyakorló pedagógusok is részt vesznek a plenáris üléseken, akik előadásokat tartanak, nem is akármilyen témákban.

  • A tanítói munka szépségei – Gordán Kolos
  • Hatékony olvasóvá nevelés az olvasás tanulás kezdetén – Vass Dorotea
  • Tudomány és gyakorlat a gyógypedagógiában – Varga Imre
  • Kell-e számítógép az óvodában és mobil telefon az iskolában? – Horvát Krisztina és Szokola Péter

Érdemes meghallgatni gyakorló pedagógusaink előadását, mert ezzel is egy újabb szempontból kapunk megvilágítást a témákban.

Ne feledjük azt sem, hogy intézményeink, művelődési egyesületeink és civil szervezetek a téli szünetre tartalmas foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára. Ez is hozzá tartozik  a téli szünethez, nem elfeledve, hogy lelkes civilek ás pedagógusok is komoly munkát végeznek a téli szünet alatt.

Január 15-én, hétfőn, kinek délelőtt, kinek délután pedig megindul a második félév, Diákok, pedagógusok és szülők pedig számolgatják a hátralévő napokat. Mennyi még és mikor lesz a következő szünet. Az idei (az az a következő évi kalendárium) iskolanaptár ebből a szempontból nagyon jó, a következő szünet február 15-én és 16-án les, állami ünnep  és csütörtökre valamint péntekre esik, tehát hosszú hétvége vár a pedagógus társadalomra.

A téli szünetre pedig mit is kívánhatnák, tartalmas és aktív pihenést mindenkinek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon