Tehetségutak Közép-Európában

„A tehetségen kívül kell egy olyan társadalom is, amelyik ezt méltányolni tudja.” (Szent-Györgyi Albert)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  a Nemzeti Tehetségprogram és az Új Nemzedék Központ közös programjáról tartottak szakmai tanácskozást Győrben.

A tehetségutak valójában egy Kárpát-medencét átívelő program, mely hivatott a tehetséges gyerekeket, fiatalokat felismerni, támogatni és követni útjukat.

A konferencia céljául tűzte ki, hogy a Magyarországgal szomszédos  országok tehetséggondozó közösségeit összehozza, kapcsolatépítés, tapasztalatcsere valamint szorosabb szakmai együttműködésre.

Kiváló lehetőség volt, hogy a tehetséggondozó programokat bemutassák, továbbá  a közép-európai térséggel és a szomszédos országokkal a szakmai és kapcsolatrendszerbeli együttműködést előmozdítsák.

Megismerhettük Lengyelország, Csehország, Szlovénia és a Kárpát-medence régióinak problémáit, fejlesztéseit.

Témakörökként foglalkoztak a tehetséggondozás problematikájával:

 • Tehetségvesztés
 •  Alulteljesítés
 • Tehetséges gyermekek/fiatalok kreativitása

A megközelítési mód is érdekes volt, hiszen a valós életet a realitásokat dolgozták fel előadásaikban, ami kihívást jelent mai oktatási-tehetséggondozó területen. Valóban szembe kell nézni a nehézségekkel, maga a tehetségvesztés komoly problémája a társadalomnak és magának konkrétan az oktatási térnek. Fontos megállapítani, hogy csak akkor tudunk tovább lépni, fejlődni, ha pontosan feltérképezzük a lehetőségeket és az esélyeket.

A szekciókon, már konkrét megoldásokkal álltak elő a szakemberek és a gazdasági tényezők, mert mindenki fontos a maga területén. Összekapcsolva az elméletet és a gyakorlatot hihetetlen eredmények születtek a múltban is.

A magyar tehetséggondozásnak sajátosságai szembetűnőek. Gazdag a hagyománya, tehát van miből meríteni. Tudósaink, tanáraink, nagy múltú gimnáziumaink rendhagyó történetet bizonyítanak.

A Nemzeti Tehetség Program jövőbeli céljai:

 • Magasabb társadalmi mobilitás- a területi egyenlőtlenségek további csökkentése
 • Előítéletek csökkentése- a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű tehetségekkel szembeni a társadalomban élő előítéletekkel szembeni tudatos fellépés
 • Tehetségazonosítás- a tehetségazonosító módszerekkel történő minél korábban  azonosítás
 • A tehetség és a tudás értékének tudatosítása
 • Tehetségbarát szemlélet- további résztvevőkkel való bővítés
 • Minél több tehetség megtalálása, azonosítása, megtartása
 • Képzés- a tehetségsegítők folyamatos képzése, a kiégés elkerülése 
 • Felelősségvállalás- a fiatalok felelősségvállalásának elősegítése

Komoly megfogalmazások. Számomra az, ami kiemelkedően fontos, hogy

összekapcsolva az egyént a társadalmi változásokkal, követik a tehetségek mozgását.

Nem elfeledve a pedagógus, tehetség azonosan fontos munkáját. Mert gépek, kütyük ide vagy oda, az emberi tekintetnek ereje van.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon