Teátrum neked, nekem – Színházi fesztivál Zentán

Zentai Magyar Kamaraszínház

A 2008-ban alakult Magyar Teátrumi Társaság, melynek elnöke Vidnyánszky Attila,  „elkötelezett a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködése és az érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet mellett. Szándéka, hogy országos működési területen, az állam és az önkormányzatok által fenntartott, továbbá a más modell szerint működtetett színházak összefogását elősegítse. Emellett vállalja szakmai fórumok, találkozók, színházi fesztiválok közös szervezését és lebonyolítását, eseti és állandó művészeti közösségi fórumok működtetését, támogatását.”

Ennek a szervezetnek a tagja a Zentai Magyar Kamaraszínház is. A Határtalanul programban harmadik helyszínként lépett be Zenta, mi vajdaságiak, a délvidéki magyar színjátszás is.

Tusnádfürdő, Szabadka után Zentára érkezett a fesztivál. Igazi délvidéki kulturális fővárosként működött három napig.

Hogy kerül ide az oktatás?

Úgy, hogy minden korosztályhoz szólt a fesztivál programja. Délelőtt gyermekprogramok voltak. A Ramazuri Bábszínház nyitotta a gyermekeknek való programokat, az Itt a király, hol a király című előadásával. Ez az előadás Mátyás királyról szólt, három mondát mutattak be vásári bábelőadás formájában.  A második előadás  a Magyar Népmese Színház vendégszereplése volt. A Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesével. 

A magyar népmesék pedig  elemi erővel hatnak gyermekre felnőttre egyaránt.

Ne feledkezzünk meg  a játszóházról sem. Kalandtúra várta a gyerekeket, állomások ahol ügyességi és készségfejlesztő játékok várták, látványos kivitelben. Az idősebbeknek  logikai játékok álltak rendelkezésre.

Gyermekek kisiskolások, óvodások  voltak az előadáson.

Halványan dereng  valami a közelmúltból, amikor azt a kritikát kaptuk a Magyar Nemzeti Tanács új Oktatásfejlesztési stratégiája  kapcsán, hogy:

  • túl sok a kultúra benne
  • nem látszanak benne az oktatási stratégia pontos céljai

El kell szomorítani a kritikusokat, hiszen a színház maga az élet, olyan tárháza a nevelési és oktatási eszközöknek, melyeket most helyhiányában nem szeretnék taglalni.

A színház élmény, mindenkinek szubjektív élmény, megmozgatja fantáziánkat, láttat és hallat bennünket.

Uram bocsáss meg!

Színház és játék, oktatás és színház, mese és színház, mese és nevelés.

És akkor a felnőtt „mese”, melyet Zentára a színpadra varázsoltak, Gubik Petra és Szomor György az Esővé vált könnyek  előadásban, Koncz Gábor a Gyorsvonatával és Udvaros Dorottya a  Nyáron, este fél tizenegykor című eladásával.

Teátrum neked, nekem Zentán!

Mindenkinek szólt, magyar kultúránkról, hagyományainkról, értékeinkről. A három nap nevelt, oktatott értéket közvetített. És erre a három napra kitehettük a táblát „Színházba mentem!”

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon