Tavaszi szünet

Az iskolába járás egyik fő elemei a szünetek.

A gyerekek, szülők és a pedagógusok is várják ezeket a napokat, heteket. Régi jó szokás, hogy számolgatják a napokat és természetesen, ha lehet, akkor a hétvégét is beleszámolják, hiszen így hosszabbnak tűnik. Nincs is ezzel semmi baj, ez most is így van, régen is így volt és valószínűsíthető, hogy ez így is marad.

Jó előre tudni a szünetek időpontjait, mert előre lehet tervezni a családi programokat. A kilátások szerint kellemes idő fog lenni, így sok programot lehet tervezni szabadban.

A család együtt lehet, barátokkal, ismerősökkel. A tavasz egyik legjelentősebb ünnepe a húsvét. Ez is családi ünnep. Együtt vagyunk, közösen készülünk az ünnepre. Tojásfestés, takarítás a ház feldíszítése, a húsvét hangulatának megteremtése. Egyébként, ha jól csináljuk, akkor szinte észrevétlenül belopódzik életünkbe a húsvét öröme. 

Kiválóan össze lehet hangolni az ünnepet a tavaszi szünettel. A legfontosabb, hogy együtt legyen a család. Erre kiváló lehetőséget nyújt az ünnepi asztal elkészítése.

Régi húsvétokra emlékezve, a legszebb pillanatok azok voltak, amikor édesapám főzte a sonkát, tojást nagy üstházban, mi gyerekek pedig készítettük a nyuszi fészket.  Amikor gondos, szinte egész napos készülődés után elkövettük a fészket, akkor még nem értettük, hogy miért kíváncsiak szüleink a fészek helyére.

És a locsolkodás, elmaradhatatlan eseménye a húsvéti ünnepkörnek. Este boldogan összegeztük a tojásokat és a kapott ajándékokat.

Ha szép az idő kirándulni lehet menni, nem kell megcélozni nagy városokat, kiránduló helyeket. Elég, ha csak a szomszéd dombot, kiserdőt, vagy épen a közelünkben lévő patakot meglátogatjuk.

Tapasztalatból mondom, hogy érdemes időt szakítani ezekre a kirándulásokra. Lehet, hogy eben a pillanatban úgy tűnik, hogy időveszteség a sok-sok teendő közepette, de az idő múlásával ezek lesznek azok a kapaszkodók, számunkra és gyermekeink számára is, melyek szép emlékekként élnek tovább.

Találjuk meg azokat a pillanatokat, vagy órákat, melyeket együtt tölthetünk családtagjainkkal. Gyermekeinket próbáljuk meg elszakítani a virtuális világtól. Legyünk kreatívak a szabadidő megszervezésében.

Íme néhány ötlet:

  • kreatív kávézó vagy teázó- ne essen nehezünkre, közösen elkölteni a kávénkat és a teánkat, közben kedvenc versünket felolvashatjuk, ez kiváló gondolatindítás lehet, mely után kialakulhat egy kellemes beszélgetés, természetesen legyünk igényesek
  • ne sajnáljuk az időt arra, hogy gyermekünk kedvenc mesefilmjét vagy rajzfilmjét megnézzük, majd utána beszélgessünk róla, megismerjük gyermekünket még jobban, gondolatait és közben mi is tanulunk
  • menjünk múzeumba, kiállításra- a közösen eltöltött idő újabb alkalom, hogy jobban és mélységeiben is megismerjük egymást
  • grillezzünk, vagy tárcsázzunk- maga az előkészület is örömet okozhat, ha közösen dolgozunk, nem beszélve az utána következő közös étkezésről és a jó hangulatról
  • egy kerékpártúra, vagy csak egy séta is könnyedebbé és elviselhetőbbé teszi a hétköznapokat.

Töltsünk minél több időt szeretteinkkel, ez a tavaszi szünet legnagyobb ajándéka.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek