Tavasz van és jó idő!

A tavasz az északi féltekén márciustól májusig tart, pontosan a tavaszi napéjegyenlőségtől , ami március 21-e körül van egészen a nyári napfordulóig (június 21-ig).

A felmelegedésben nagy szerepet játszik a napsugarak nagyobb hajlásszöge. Illetve még szintén említésre méltó a napsütéses időtartam növekedése és az éjszakai időszak rövidülése.

De nem is erről akartam írni, hiszen a nappalok hosszabbodnak, az éjszakák meg rövidülnek. Többet lehet és kellene a szabadban tartózkodni és ha már kint vagyunk a szabadban akkor játszunk is. Több óvoda és iskola kertje és udvara a napsütésben egyre zajosabb lesz, megtelik élettel.

Gyermekkorom iskolaudvara igazi élmény volt számomra, ott lehetett futkosni, zavarni a társamat, labdával futni és ki tudja még mit nem.
Volt elsős tanítványomnak feltettem a  kérdést, hogy melyik tantárgyat szereti a legjobban. Hosszabb gondolkodás nélkül, szinte azonnal válaszolt, hogy hát a nagyszünetet.

Ma már egyetemre jár a fiatalember, néha találkozok vele és valóban a nagyszünet a legjobb óra. Ott játszhatunk, beszélgethetünk és a sok-sok cselekvésben megismerjük önmagunkat, társainkon keresztül. Ez az ami hiányzik!

Íme néhány játékötlet:

    1. Pacás

    Időtartam: amíg a kedvünk tartja
    Kor: 5 éves kortól, 8-30 játékos
    Helyszín: szabadban, teremben
    Fejlesztés: reakcióképesség, gyorsaság, labdakezelés

Játékosok választanak egy pacát, azaz fogót. A paca megáll középen és a hozzá legközelebb álló játékos feldobja a labdát, közben a többi játékos szerteszét szalad. A paca elkapja a feldobott labdát és megpróbál eltalálni valakit a széjjelfutó játékosok közül. Ha sikerül a dobás, az a játékos is paca lesz, akit eltalált. Ekkor az egyik játékos feldobja a labdát magasra, valamelyik paca megpróbálja elkapni. A másik paca közben futhat a többiekkel együtt. A pacák adogathatják egymásnak a labdát mindaddig, míg kedvező helyzetbe nem kerülnek ahhoz, hogy valakit kidobjanak. A játék addig folytatódik, míg mindeki paca nem lesz. A győztes, akit utoljára találtak el.

    2. Megtévesztő

    Időtartam: amíg a kedvünk tartja
    Kor: 6 éves kortól, 5-15 játékos, fiúk-lányok vegyesen
    Helyszín: szabadban, teremben
    Fejlesztés: reakcióképesség, gyorsaság, labdakezelés

A játékosok választanak egy adogatót, aki az egy sorban álló fiúk-lányok elé áll kb. 3-4 méterre tőlük. Az adogató a többiek felé dobja a labdát és közben mond egy nevet. Ha lánynevet mondott, akkor CSAK fiú kaphatja el a labdát, ha fiúnevet, akkor CSAK lány. Minden játékos aki téveszt, tehát fiúnév esetén fiú fogja meg a labdát és fordítva, kiesik a játékból, kiáll a sorból. (Ha kevesen vannak a játékosok, dönthetnek úgy is, hogy csak a második vagy harmadik tévesztésre lehet kiesni.) Ha az adogató fiúnevet mond és fiú felé dobja a labdát, akkor hagyni kell leesni, mert ha elkapja, kiesik a játékból. Az a játékos a győztes, aki utoljára marad a sorban.

És még nagyon sok lehetőség van, ne sajnáljuk az időt amit a játékok előkészítésére fordítunk. Megtérül, higgyék el!

És legyen nagyszünet, ne fosszuk meg gyerekeinket ettől az élménytől! Tavasz van és az idő is jó!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon