Táborok, tanulás, fejlesztés

„Minden egyformán fontos, mert minden csak az érzéstől lesz fontos, mellyel szemügyre vesszük a világot.” (Márai Sándor)

Iskolaév vége felé közeledvén, sok-sok tervet sző, gyermek, tanuló és felnőtt is. Hova menjek, mit tegyek, mivel töltsem el a nyarat? A szünidő a szabadság ebből a pontból még végtelennek tűnik.

Gyerekeknek tábor, közösség, szabadság. Mind-mind vár rájuk, ránk. Sajnos augusztus végén már gyorsan tűnőnek érezzük és tapasztaljuk a nyári szünetet és szabadságot is.

Személyiségfejlődésük szempontjából nagyon fontos, hogy hova és miért mennek táborba, foglalkozásokra a  gyerekeink korosztálytól függően.

A táborok széles palettáját nyújtják a vajdasági magyar civil szervezetek:

  • népművészeti táborok ( régi mesterségektől egészen az alkotó kifejezésig sok mindenben választhatnak gyerekek és fiatalok)
  • magyarság táborok ( nemzeti értékeink megőrzése, gyakorló megélése a cél)
  • lovas táborok ( igazi tapasztalati tanulás, ember-természet harmonikus kapcsolata)
  • nyelvi táborok ( játékosan, szabadon élményszerű tanítás és tanulás)

Sorolhatnám még a táborokat: néptánc, nemezelő, kaland és még számtalan lehetőség. Kevés pénzből hatalmas élmény. Hozzá kell tenni, hogy pedagógusainknak is biztosítanak az Anyaországban minőséges továbbképzési lehetőséget. Természetesen a hazai találkozókat is meg kell említeni.

Mindaz mellett, hogy tanulunk, tapasztalatokat gyűjtünk és raktározunk el magunkban, személyiségünk is fejlődik, rárakodnak élmények, esti beszélgetések, nevetés jókedv és ezernyi barátságos szó, cselekvés.

Erre van szükségünk, gyermeknek és felnőttnek egyaránt, a bátorítás az egymás mellet kiállás. A másik tekintete, hogy képes vagyok rá, a bátorítás, hogy meg tudom tenni.

Van erő ebbe a közösségben, hiába a pusztítási szándék, sok-sok jó ember dolgozik nap  mint nap a közösségért.

És valóban minden és mindenki fontos számunkra! Amit nyújtani tudunk egymásnak: bizalmat és együtt állást, szeretetet.

Ezt ne feledjük soha!

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon