Szűrés, korai fejlesztés, szórvány

Archív fotó

Az idő ellenünk dolgozik, mert ahogyan halad egyre kevesebb az esély az idegrendszer rehabilitására. Az oxigénhiányos állapot, amely károsítja a központi idegrendszert létrejöhet a méhen belül, a szülés alatt és a születés utáni időszakban. Az így kialakult sérülések oka lehet vérzés, ciszta, agykamra-tágulat stb.. A kórkép gyűjtőneve infantilis cerebral paresis (rövidítve ICP v. CP).

A szakember számára ma éppoly felelősség annak megállapítása, hogy a csecsemő egészséges-e, nem fenyegeti–e a kóros fejlődés veszélye, mint a kórfolyamat felismerése és azonosítása. A felesleges várakozás, a bizonytalanságból eredő időhúzás ma a korai kezeléssel elérhető eredmény rovására történik.

Ma már a korai életkorban is lehetséges magas színvonalú klinikai diagnózis és viszonylag pontos, kimondottan anatómiai diagnózis elkészítése.

A konduktív pedagógia szakértői és intézményei, a magyarországi konduktív nevelési hálózat igénybe vehető a veszélyeztetett csecsemők mozgásfejlődését illető tanácsadására és ha a szülő is igényli, lehetőség van a konduktív nevelés megkezdésére. Ebben tett lépéseket a Magyar Nemzeti Tanács. A Magyar Kormány támogatásával a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT részvételével.

A Magyar Nemzeti Tanács 2014-ben elindított szűrést, majd folyamatosan szervezi a háromhetes intenzív kurzusokat Zentán és Szabadkán.

Az idei év ebben is hagyományteremtő. A Semmelweis Egyetem Pető András Kara szűrést végzett Muzslyán. A szórvány számunkra nagyon fontos, ott élnek emberek, ott is küzdenek mindennap és ott is szükség van a karra, mely segítséget ad.

A Pető-módszer tulajdonképpen egy komplex program különféle mozgásos és kognitív feladatokkal, amelyeket újra és újra gyakorolnak a páciensek. A mozgássérült gyermekekre jellemző, hogy amikor elmaradnak a fejlődési folyamatban, egy-két bátortalan próbálkozás után megrekednek. Szerencsés esetben ilyenkor kerül a képbe a konduktor, aki megállapítja a mozgáselmaradás mértékét, és rögtön tanácsokat is ad a további fejlesztésre.

A Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont a szűrésnek. Köszönet az iskola vezetésének, hogy ebben  partnere a Magyar Nemzeti Tanács e programjának.

Mert mindenki fontos számunkra, bárhol is éljen!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon