Szülőföldön magyarul, továbbra is

Javában zajlik a Magyar Nemzeti Tanács kampánya a Szülőföldön magyarul oktatási támogatások, támogatási rendszer népszerűsítése. Valójában egész évben erről beszélnek. Így tanév végén felerősödik a médiában a megjelenés.

Mint az elmúlt években, most is komoly és átfogó támogatási rendszer áll az oktatási rendszerbe lépők számára. Átfogó segítséget kapnak a tanulók és ezzel együtt a szülők is. A folyamatos fejlesztés, valamint a céltudatos építkezés és a közösség iránt elkötelezett tenni vágyás jellemzi a Magyar Nemzeti Tanács munkáját.

Az első lépés az óvoda, itt az a tér melyben a gyermekek a közösséggel találkoznak. A Kárpát-medencei óvoda fejlesztési program a Vajdaságot is érintette és az elkövetkező időszakban is folytatódnak a fejlesztések. A magyar óvodai sarkok kialakítása, mely tartalmaz minőségi játékokat, könyveket és az óvodapedagógus munkáját könnyítő didaktikai eszközöket.

A kisiskolások tanszerkezdő csomagja, a mesekönyv és az iskolatáska ajándékba, mind azt szolgálja, hogy könnyebben lehessen indulni, ne terhelje a családokat az iskolakezdéskor. A csomagok tartalma nem csak az első osztályban használt felszereléseket tartalmazza, a tapasztalat azt mutatja, hogy a másodikban, de még a harmadik osztályban is kitart a felszerelés. Köszönve a minőséges eszközöknek, meg annak, hogy évente formálódik a beiskolázási csomag. A tanítók javaslatait folyamatosan figyelembe veszi a Magyar Nemzeti Tanács és változtat az igények szerint.  Az elmúlt néhány évben ez a program is bővült a Rákóczi Szövetség iskolakezdő programjával. Ennek keretén belül iskolatáskát és mesekönyvet kapnak a leendő elsős nebulók, sőt kibővítve még a szórványprogramot, minden elsős egyszeri ösztöndíjat is kap, ha magyar iskolába, óvodába iratkozik. A 2020-21-es tanévben 1380 csomag készül.

A szülőföldön magyarul egyben a humán erőforrás fejlesztését is jelenti, továbbképzések, szakmai találkozók szervezése a pedagógusok számára, új és kreatív tartalmakkal megtöltve, ez is hozzátartozik a nemzeti tanács programjához. Kiemelt fontosságú, hogy a magyar iskolarendszerbe járó középiskolai gyermekek megtanulják, birtokolják a szerb nyelvet, mert ez is hozzásegíti őket ahhoz, hogy magabiztosan és kellő felkészültséggel vágjanak bele az egyetemi tanulmányaikba.

Erre is van programja a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a harmadikos tanulóknak megszervezi a szerb nyelvű intenzív kurzust.

Az Európa Kollégium Újvidéken, most ünnepelte öt éves fennállását. Csúcsintézményről van szó, tartalmilag, szellemileg és kényelmi szempontok szerint is. Öt év nem nagy idő, de az intézmény a vajdasági magyar értelmiség központja. Biztonságot nyújt, szellemi hátteret és támogatást az ott tanuló egyetemistáinknak.

Ezt segíti elő a Magyar Nemzeti Tanács komplex felsőoktatási pályázati rendszere. Az egyetemista ösztöndíj, az kollégiumi elhelyezési ösztöndíj és a demonstrátori ösztöndíj is. A demonstrátori ösztöndíj abban segíti az egyetemi tanulmányaikat kezdő fiatalokat, hogy a felsőbb évfolyamokba járó diáktársaik kezet nyújtanak, hogy rugalmasabban és egyszerűbben történjen az egyetemista élethez való alkalmazkodás. A szülőknek pedig megnyugvás, hiszen féltett gyermekeik jó helyen, jó kezekben vannak.

Ez a Magyar Nemzeti Tanács Szülőföldön Magyarul programja, a felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül történt, mert számtalan olyan segítség áll még a tanulók, szülők, pedagógusok rendelkezésére, mely segíti a tanulást, könnyíti a munkát és egyszerűbbé, költségkímélővé teszi a családok életét.

Semmi nincs alanyi jogon, ezért a komplex rendszerért mindennap meg kell küzdeni, forrásokat találni, biztosítani a folytonosságot és meg kell szervezni annak lebonyolítását. A Nemzetpolitikai Államtitkársággal napi kapcsolatot tartani, a hazai intézményekkel megbeszélni, iskolák vezetésével kapcsolatot ápolni, komoly kihívás.  Nem kell nap, mint nap dicsérni a munkát, de azért évente egyszer-kétszer azért az MNT vezetésének és munkatársainak mondhatjuk, hogy KÖSZÖNJÜK!

Közösséget építenek, jövőt mutatnak több ezer vajdasági magyar családnak.

Köszönjük MNT!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon