Pedagógusként a konoravírus-járvány idején

Gondoljunk vissza gyermekkorunk kedvenc óvónőire, tanítóira és tanáraira. Ugye, hogy az idő megszépíti az emlékeket is? 

Emlékeznek még, milyen érzéssel léptek be a terembe? Milyen érzéssel töltötte el Önöket, amikor a tanítójuk fogadta?

Utólag hogyan írnák körül, mi mindent köszönhetnek nekik?

Az én emlékeim szerint a tanítók utasításait, kéréseit úgy teljesítettük, mintha életünk függött volna tőle. Amikor hazavittük a feladatot és netalán szüleink másképpen gondolták volna, harcba szálltunk velük, hogy a tanítónk nem ezt mondta és nem így. Minden bizonnyal, ay Önök gyermekei életének is része most egy-egy olyan tanár, tanító vagy óvónő, aki, akarva-akaratlanul is részese a családnak.

Sokszor hallatszik, hogy a pedagógus is ember. Igen, ember, de elhivatott, mert azon munkálkodik, hogy megtanítsa az írás és olvasás fortélyait. Fogja a gyermek kezét, csak jelképesen, de segíti a munkát, nevel, ösztönöz és utat mutat.

Az online világban felértékelődött a pedagógus szerepe, személyes hozzáállása és kommunikációja. Az új tanórai keretek, az online térben rengeteg lehetőséget rejtenek: vizualizációt, szemléltetést segítő animációkat, kisfilmeket, játékos oktatást támogató applikációkat, értékelést, és motiválást megkönnyítő közös felületek segítik a pedagógusok munkáját. Természetesen komoly kihívást jelent ezeket megismerni, tartalmat gyártani hozzájuk, valamint kiválasztani, azt, hogy mi illik leginkább az adott gyerekhez, célhoz, feladathoz, tudásszinthez és persze a technikai környezethez.

Most valóban ismerni kell a gyereket, a családot és a szociális hátteret, meg megannyi apró dolgot, mely valóban részeseivé tette pedagógust a családi életben.

Az óvodapedagógusok egy versike, egy mondóka erejéig, de ugyanakkor az óvónéni szerepe is felértékelődött. Mindenki egy-két óra erejéig beköltözött a családi házakba. Tanítóink a betűalakítást, a matematika csodáit vitték be a nappaliba, a felsősök pedig íróasztaljaik mellett ismerkedtek a fizika és a kémia fogalmaival.

Ne feledjük, a pedagógusok teszik olyanná az iskoláinkat, amilyennek látszik. Mindenkinek megvan a maga helye, szerepe és felelőssége, hogy a vajdasági magyar iskolahálózat ilyen szépen gyarapodott.  

A pedagógusok azok, akik ezt a hálózatot segítik működtetni, építik és folyamatosan újraszervezik. Köszönet még a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusainak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a tartományi adminisztrációnak és az önkormányzatoknak, akik összehangolva dolgoznak, hogy a pedagógusok zavartalanul dolgozhassanak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon