Online részben

Újabb kihívás előtt áll az oktatási rendszerünk, ami nem újdonság a pedagógus társadalom számára. Szeptemberben kombinált oktatást alkalmaztak a felsősök és a középiskolások számára. Beosztva ki, mikor és hogyan jelenik meg az épületben, betartva az egészségügyi előírásokat. Nagy felelősséggel és odafigyeléssel fogtak neki a munkaközösségek az oktatásnak.

Augusztusban előkészítették az anyagokat és várták a rajtot.

A pedagógusok pedig igyekeztek minél többet adni a tanulóknak, még ha fel is volt osztva az osztály. Az alsósok folytathatták a munkát, igaz harminc percben, de jól beosztott feladat ütemezéssel sok mindenre jutott idő. A közösség is odafigyelt, a szülők és a Magyar Nemzeti Tanács pedig az online órákkal igyekezett segíteni a munkát. Így is volt, aki online órákat tartott. Az előző iskolaév tapasztalatai alapján ez most sokkal gördülékenyebben ment.

Folyamatosan követik az iskolák a járványügyi helyzetet és nem érte meglepetésként őket az újabb rendelkezések. Az iskolák folyamatosan fertőtlenítenek, a maszk viselése fontos momentummá vált az iskola életében és a megszokott rend folyamatosan átalakul. Gondolok itt a sorakozásra, a padban való egyedül ülésre és más iskolai tevékenységekre.

Az első ciklusban folytatódik az eddig megszokott munka, harmincperces órák, négy óra, a többi online. A második ciklusban pedig áttérnek a távoktatásra, ugyanúgy, mint a középiskolák. 

Figyelnünk kell egymásra, ebben a helyzetben az egyéni felelősség hatalmas. A szülőkre ez most plusz terhet ró, de az elsődleges szempont az egészség.

Az eddigi kommunikációra építve, folytatni kell a napi tájékoztatást a szülőknek, segítséget kell nyújtani nekik az otthoni munkához. Azoknak a tanulóknak, akik egyéni fejlesztési tervvel rendelkeznek, különösen kell a segítség. Az eddigi tapasztalat, a pedagógusok kreativitása segítette a munkát. Körültekintőnek kell lenni, mert most valóban részesei a pedagógusok a családi életnek. A pótórák, a szakkörök és az emeltszintű oktásnak is teret kell hagyni. Ismernünk kell a diákjainkat, a családot és a körülményeiket. Ez a terepen való munka segít bennünket abban, hogy ezt is sikeresen megoldjuk.

Mert a pedagógus most valóban beköltözött a családba, még ha virtuálisan is. Minden kimondott szónak ereje van és tartalma.

Az első félév hamarosan fejeződik. Közben ünnepek, bizonyítványosztás és más egyéb feladatok. Türelem és kitartás kell és szükséges.

Vigyázzunk egymásra, magunkra, közösségünkre!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon